Sve što je potrebno za promenu vašeg života je odluka da je došlo vreme da ustanete i učinite upravo to. Odložite svoj cinizam na nekoliko dana i poslušajte ove savete. Bez obzira da li će da promene vaš život ili ne, nećete zažaliti.

1. Odlučite šta želite

Suočite se s tim, nemoguće je stvoriti svoj idealni život iz snova ako niste sigurni kako zapravo izgleda. Mnogi ljudi nemaju pojma. Dakle, pre nego što učinite bilo šta drugo, dajte sebi malo slobodnog vremena s praznim listom papira, kako biste zabeležili kako zaista izgleda izvanredan život za vas – fizički, finansijski, duhovno, emocionalno, u vašim odnosima, poslu koji obavljate. Stvaranje vizije za budućnost koju želite, pruža kompas koji će da vas vodi napred. Kao što kaže stara izreka, ako ne znate gde idete, možda ćete završiti negde gde vam se ne sviđa.

2. Shvatite zašto to želite

Morate da spoznate razlog koji stoji iza vaših ciljeva i vizije koju imate za svoj život. Jasan smisao svrhe će da vas prisili na akciju i podstaći će vašu hrabrost da nadvladate prepreke svih veličina. Neka vam bude kristalno jasno zašto je tako važno za vas da sledite svoju viziju o uspehu i postignete svoje ciljeve. Ako razlog nije dovoljno značajan, nećete ostati na stazi kada bude teško.

4 načina da izbegnete osećaj praznine i besmisla: otkrijte šta podrazumeva pojam sreće

3. Preduzmite akciju, veliku akciju

Lako je živeti s izgovorima i opravdanjima zašto ne možeteda učinite ono što želite, barem ne sada. Možda kasnije. Ali ništa nije snažniji protivotrov za strah od delovanja. Dnevno delovanje. Velika akcija! Nemojte da čekate da sve znate pre nego što nešto učinite. Počnite da razgovarate s ljudima. Rizikujte odbijanje. Predstavite se uticajnoj osobi. Ponudite svoje usluge. Sredite svoje finansije. Zatražite pomoć. Naučite veštinu. Pročitajte biografiju. Unajmite trenera. Pridružite se grupi. Samo uradite nešto. Svaki dan.

4. Preoblikujte probleme

Dakle, imate problema – teška ekonomija, težak šef, kultura vaše firme, nepodobna porodica, malo resursa (obrazovanje, iskustvo, finansije). Ali vaši problemi vas ne sprečavaju u stvaranju onoga što želite, to je priča koju sami sebi pričate o njima, koja vam pruža izgovor da ostanete u svojoj zoni udobnosti, piše Mardži Varel za Forbs.

5. Pričajte priče koje proširuju mogućnosti (odbacite uverenja koja to ne čine)

Vi ne vidite svet kakav jeste, već vidite ono što vi jeste. U skladu s tim, reči koje koristite za opisivanje vaše sadašnjosti, prošlosti ili budućnosti stvaraju stvarnost u kojoj živite. Ako se predstavite kao bespomoćna žrtva, bićete upravo to. Ako se predstavite kao gospodar svoje sudbine, bićete takvi. Ne možete da promenite svoju prošlost, ali možete iznova da napišete svoju priču o tome i na taj način proširite mogućnosti za svoju budućnost.

6. Prilagodite kurs

Kad god letite avionom, većinu vremena on skreće s kursa za nekoliko stepeni. To su mikro prilagođavanja koja pilot stvara na putu, i koja mu omogućuju da sleti na pravo mesto.