Samopoštovanje je jedan od osnovnih preduslova za lep i ispunjen život. Ako poštujemo sebe, naš život će biti u harmoniji, sebe prihvatamo u potpunosti onakve kakvi smo, cenimo svoje kvalitete i sposobnosti i svesni smo ih. Samopoštovanje je ljubav prema sebi! Iz mnogih razloga ljudi ne vole i ne cene sebe dovoljno. Možda su tako vaspitavani, možda se celog života bore sa svojim nesigurnostima i strahovima...

Kako možemo da vežbamo samopoštovanje?

Vežba 1

Uzmite papir i olovku. Na njemu zapišite situacije u kojima ste, po vašem mišljenju, obezvređeni, sve vaše misli, emocije. Sve što vam padne na pamet. Kada na papiru opišete detaljno svoje misli i emocije, primetite odgovor u telu. Naše telo je glavni pokazatelj koji nam govori da li idemo u pravom smeru.
Nakon što opišete celu situaciju, postavite sebi sledeća pitanja:

Zašto ste opisali ove posebne emocije? Zašto su vam toliko važne? Da li je bilo nekih drugih misli i emocija u ovoj situaciji? A zašto ste ove izdvojili i stavili na prvo mesto?

Na primer: Uvređena sam kada mi muž ne pomaže po kući i oko dece.

Koja potreba se krije iza ovih emocija i misli? Šta biste najviše voleli da se desi? U kakvom ste stanju kada se događaji odvijaju drugačije? Kakve misli i emocije imate? Obavezno zapišite svoje odgovore.

Posle ove vežbe pisanja videćete šta vas vezuje, videćete kako se osećate kada se događaji odvijaju baš onako kako vi želite, a kako kada se dešava ono što ne želite.

Vežba 2

Počnite da primećujete koliko ste lepi!Da biste to uradili, zapišite 3 afirmacije na temu ljubavi prema sebi. Pred ogledalom ujutru, popodne i uveče počnite da ih izgovarate sami sebi. Možete ih ponoviti 3, 6, 9 ili 21 put. Pohvalite sebe, svoje telo, dozvolite sebi male ili velike radosti. Odvojite vreme za sebe gde možete sami da šetate, čitate knjigu ili se opustite u kupatilu. Uradite nešto što vas ispunjava radošću i energijom. Vežbajte tehniku zahvalnosti! Svakog jutra napišite na parčetu papira ili recite naglas na čemu ste zahvalni. Pronađite najmanje 5 razloga za zahvalnost. Videćete kako cvetate i počinjete da sijate.

Vežba 3

Samopoštovanje je unutrašnji sklad, stanje smirenosti i mira. Ali ne možemo uvek da se opustimo, smirimo. A jedan od najboljih alata za postizanje ove unutrašnje ravnoteže i opuštanja je meditacija.
Sedite udobno i nekoliko puta duboko udahnite i izdahnite, opuštajući telo i oslobađajući svu napetost iz njega, sve misli. Usredsredite se na svoj dah i osetite ga. Udahnite i osetite kako vam vazduh prolazi kroz nozdrve i puni vam pluća. Ako se pojave misli, onda ih jednostavno ne pratite, već usmerite pažnju na disanje.

U početku, meditacija o svesnosti daha može izgledati teško, jer u našoj glavi ima mnogo nepotrebnih misli. Ali sa svakim danom vežbanja bićete sve bolji i bolji.

I znajte da ne postoji magični štapić. Vaš neverovatno lep život je plod vašeg truda. Vaš rad na sebi. Zapamtite da ste vredni svega najboljeg.

Izvor: Sensa