Krajem godine obično svi pravimo velike planove i listu želja, a kada nastupi nova godina, kao novi početak i nova šansa, vreme je da se počne sa realizacijom. Međutim, u svemu tome, može se desiti da se ljudi odvoje od svojih želja, a o tome je govorio naš poznati motivacioni trener Siniša Ubović gostujući na RTS-u.

-Prvi korak je da damo sebi dozvolu da razmišljamo o tome šta je to što želimo bez obzira na to šta nam se dešavalo. Da vidimo gde želimo da budemo, šta je to što želimo da ostvarimo i postignemo. To je prvi korak koji će nam pomoći. Lako ćemo ostvariti želje ako ih imamo, ali ako ih nemamo, vrlo teško ćemo ići kroz život jer će onda sve da se dešava stihijski i mi ćemo biti neko ko samo reaguje na život a ne neko ko na bilo koji način može da uradi bilo šta.

 Lako je reći "treba misliti pozitivno" ali to nije baš tako lako i primeniti u praksi.

-Živimo u brzom vremenu u kome je sve instant pa je i taj pozitivan pristup postao instant. Čak se dešava nešto što sam ja nazvao “teror pozitivnog mišljenja” gde vam svi govore da morate da mislite pozitivno ali je to veoma teško kada prolazimo kroz teške periode. Zato je važno da kada naiđu takvi periodi pustimo i tu emociju kroz sebe, da dozvolimo sebi i da se sretnemo s tugom, sa bolom i patnjom. Kad vidimo šta ćemo s tim, tek onda možemo da nastavimo dalje, a ne da sebe veštački motivišemo jer se opet nećemo dobro osećati.

Zbog čega je važno razmišljati pozitivno?

-Važno je da razumemo da ono na šta se fokusiramo, to se u našem iskustvu i uvećava. Šta to znači? To je kako ono naš narod kaže "kad ustaneš na levu nogu, pa sve krene nizbrdo"... E, pa sada, kada se desi da si ustao tako na levu nogu, ti odluči da nećeš da ideš nizbrdo, već ćeš da uživaš u toj kafi koju si popio, da razmisliš u kom pravcu želiš da ti ide dan i na taj način zapravo i gradiš sebi lep put.

Izvor: Sensa