Ako želite da budete uspešni u životu i da dobijete sve što želite, morate da imate određene ciljeve, a da biste ih ostvarili, morate prvo da naučite kako da ih definišete i postavite jer njihova realizacija umnogome zavisi od dobrog plana. Ali, dobar plan sam po sebi nije garancija da ćete ostvariti cilj. Potrebno je mnogo više do toga.

Evo 10 pravila postavljanja ciljeva:

1. Budite selektivni

Imamo toliko toga što želimo da uradimo, a tako malo vremena. Zbog toga, jedna od najvećih grešaka koje možete da napravite jeste da postavite previše ciljeva. Postavite 1 do 3 maksimalna velika cilja i fokusirati se na njih. Da li ste u mogućnosti da postignete 1 ili 3 zavisiće od njihove veličine i onoga što je uključeno u njihovo postizanje. Fokusiranje na jedan po jedan cilj daje vam najveću moguću šansu za uspeh, jer naš mozak ne može efikasno da se nosi sa više od dve složene, povezane aktivnosti odjednom.

2. Budite pametni u vezi sa svojim ciljevima

Kada postavljate ciljeve, morate biti sigurni da ste što je moguće konkretniji. Takođe morate da verujete da je cilj dostižan. Ako duboko u sebi osećate da je nerealan, bićete obeshrabreni, ali takođe je manja verovatnoća da ćete se gurati i preduzeti akciju ako ne vidite cilj kao izazov. Ciljevi moraju da nas motivišu da napredujemo dalje. Svaki cilj koji postavite treba da bude vaš sopstveni, nešto što želite da postignete, a ne samo nešto što neko drugi želi za vas ili zato što mislite da to tako treba. Osim što treba da bude realan, cilj treba da bude i vremenski ograničen, tj. da ima dogovoreni datum završetka.

3. Zapišite svoj cilj

Koliko puta ste imali sjajnu ideju ali kasnije niste uspeli da je se setite? Možda ste vozili ili ste ležali u krevetu, bili u kupovini… Imajte kod sebe uvek malu beležnicu. Najbolji način da kristalizujete svoj cilj jeste tako što ćete ga zapisati, otkucati ili oslikati, ukoliko je to vaš kreativni izraz.

4. Pozitivan ton

Kada zapisujete svoj cilj, koristite pozitivan izraz „Ja ću…“, „Završio sam…. do tog datuma” Dok naš svesni um dovodi u pitanje bilo koju informaciju koju primi, podsvest ne. Spremno prihvata sve što joj nudite! Dakle, kada kažete da ste nešto uradili ili da radite nešto, podsvest će to prihvatiti kao stvarnost, a čineći to, veća je verovatnoća da ćete tražiti načine na koje izjavu možete da učinite istinitom. Iznoseći stvari u pozitivnom smislu, takođe se fokusirate na ono što želite, a ne na ono što ne želite. 

5. Napišite jasan akcioni plan

Nije dovoljno samo imati cilj. "Cilj bez plana je samo želja“ rekao je Antoan de Sent Egziperi.  Bez jasnog plana konkretnih koraka i radnji, koje treba da preduzmete (i do kada) nećete imati mnogo šansi za uspeh.

6. Vizuelizacija

Vizuelizacija je veoma moćan alat koji koriste čak i vrhunski sportisti. Odvojite vreme da vizualizujete sebe kako radite određene zadatke koje ćete morati da uradite kako biste postigli svoj cilj, a zatim zamislite sebe kako postižete svoj cilj. Vizualizacija rezultata takođe može biti veoma korisna i motivirajuća. Napravite tablu sa vizijom i postavite je negde gde ćete je redovno videti kao podsetnik šta pokušavate da postignete i zašto.

8. Podelite svoj cilj sa drugima

Kada svoje planove podelite sa ljudima koje volite i u koje imate najviše poverenja, oni će vam biti podsetnici, motivacija kada poželite da odustanete i kada vam se čini da sve to i nije bila dobra ideja. Oni će vas s vremena na vreme pitati dokle ste stigli, pa će vam to biti dodatni podsticaj da se trudite.

9. Redovno pregledajte cilj i akcioni plan

Kada neko vreme ne razmišljamo o nečemu, prirodno počinjemo da preusmeravamo fokus na nešto drugo. Stoga redovno pregledajte kako stojite sa svojim ciljem

10. Proslavite prekretnice

Kakvi god da su vaši ciljevi bilo da se radi o pokretanju sopstvenog posla, promeni radnog mesta, preseljenju, unapređenju, put može biti dug, pa odvojite vreme da primetite kada ste dostigli određene prekretnice i proslavite male uspehe na tom putu! Na taj način ćete se osećati još više motivisanim da nastavite pravim putem!

Izvor: Sensa