Kada pravimo planove i oblikujemo u svom umu ciljeve koji su nam važni, mi zapravo zamišljamo budućnost. Ako smo vizuelni tip osobe, moći ćemo tačno da vidimo sebe na željenom poslu, sa željenim partnerom ili u željenom automobilu. Kinestetički senzibilnije osobe moći će tačno da osete kako bi to bilo – kakav bi to unutrašnji osećaj bio kada bi ostvarile svoj cilj.

Mnoge tehnike kreativne vizuelizacije mogu da se primene kako bismo zamislili željenu budućnost. Planiranje i stvaranje ciljeva na taj način vrlo je dragocena veština. Motiviše nas da se trudimo, podržava nas na putu njihovog ostvarenja. Kada postavimo cilj, verovatno se brinemo: Kada ću da ostvarim svoj cilj? Hoću li onda da budem srećna? Šta nakon toga? Ostvareni ciljevi retko kad mogu potpuno da nas ispune i usreće. Uzbuđeni smo kad ih ostvarimo, nesrećni kad ne uspemo. Čim ispunimo jedan cilj, iz njega nastaje barem nekoliko novih. U Bagavadgiti to je opisano na sledeći način: „Za one kojima nedostaje sankalpa (namera), životne odluke su razgranate i beskonačne.”

PageBreak

Kako da želje postanu stvarnost: važno je naučiti razliku između cilja i namere
Shutterstock postoji_razlika_izmedu_cilja_i_namere_saznajte_koja_1
Da li vam je ostvarenje trenutnog cilja zaista potrebno?

Često postavljamo cilj prema onome što mislimo da nam treba, pod pritiskom beskrajnih informacija i izazova koji dolaze iz okoline. Ono što mislimo da nam treba može mnogo da se razlikuje od onog što nam je zaista potrebno, što je potrebno našem srcu, duši i telu.

Prilično je uobičajeno da zacrtamo cilj koji ne proizilazi iz najdublje potrebe našeg bića. Svi želimo da budemo prihvaćeni, želimo da pripadamo, budemo voljeni, sigurni, srećni… Planiramo ciljeve koji će da nam pomognu da ostvarimo te želje, ali često oni nisu odraz one istinske, najdublje unutrašnje potrebe.

Možda se silno trudite da organizujete sve što je potrebno da odete na neku skupu i prestižnu edukaciju jer mislite da ćete tako da postignete poslovni uspeh. Ako nakon toga ne postanete nimalo uspešniji, znači da je vaša prava potreba bila nešto sasvim drugačije – neka druga vrsta edukacije ili možda potpuno drugačiji posao! Možda želite da smršate jer ste sa svih strana u javnom prostoru okruženi mršavcima. U svom planu skidanja kilograma bićete uspešni samo ako ta želja dolazi iz vaše duboke potrebe, a ne iz prividne pretpostavke da ćete takvi biti bolje prihvaćeni ili srećniji.

Izvor: Sensa