Novi životni ciklusi zahtevaju donošenje novih odluka i određivanje ciljeva. U svemu ovom mogu da vam pomognu dve jednostavne vežbe kojima ćete lakše da oblikujete i definišete ciljeve. Dok radite vežbe obavezno zapisujte svoje ideje, jer ćete uvek moći da se podsetite ciljeva, da ih dopunite i razvijete.

Zašto je rizično potiskivati osećanja: evo kako ljubav može lako da nas promeni

1. Vizija srećnog sazrevanja

Zamislite pred sobom liniju koja označava sledećih dvadeset godina vašeg života. Tamo negde, u budućnosti, živi vaš buduće "Ja". Osvestite i opišite kakvi želite da budete za 20 godina, kako, gde i s kim želite da živite, čime želite da se bavite, kako želite da izgledate, s kim da se družite. Pri tome, nemojte da ostanete kod površnih opisa poput: "Želim da budem zadovoljna", jer mozak teško može da poveže konkretnu ideju s tom izjavom, nego nastojte da do detalja osmislite sebe i budućnost kakvu želite. Nastavite da menjate i oblikujete svoju viziju sve dok se u vama ne javi istinski osećaj radosti, zato što vas čeka ta srećna budućnost.

Kako da prihavatimo svoje loše strane: ako iskreno upoznate sebe, bolje ćete se osećati

Uporedite nakon toga sebe i svoj današnji život s vizijom budućnosti i napravite vremenski raspored za svoje ciljeve, okvirno određujući šta će biti vaš fokus sledeće godine, zatim sledećih pet godina, pa deset godina, petnaest i dvadeset.

Na primer, možete da zapišete kada želite da se udate ili razvedete, da imate dete, da se bavite isceljivanjem ili slikanjem, odete u Indiju ili na Severni pol… Na taj način svom životu dajete okvir kako biste lakše odredili gde se nalazite na svom putu.

2. Bliska budućnost

Pri sledećem koraku još više razradite taj proces – odredite ciljeve i prioritete za sledeću godinu i usredsredite se na rokove određene za ostvarenje onog što želite. Na primer, možete da odredite da je na proleće vaš cilj da se fokusirate na fizičku kondiciju, da pišete članke i sl. Za leto vaš cilj može da bude da provedete više vremena s porodicom, da produbite odnose... Ovakav proces će da vam pomogne da ostanete fokusirani, disciplinovani i motivisani. Kako se vaš život bude menjao, možda ćete morati da unosite izmene, ali uvek možete da odredite novi kratkoročni ciklus i ciljeve.

Izvor: Sensa.hr