Kada kreirate poslovniplan, pokušajte da ga ne komplikujete previše. Ako ne može da stane na zadnju stranu koverte, nije vredan papira na kome je napisan.

Jedna od najkorisnijih stvari jeste da napravite dve kolone, sa svim pozitivnim stavkama na jednoj strani i negativnim stavkama sa druge strane. Veoma je pojednostavljeno, ali radi.

Ovo može biti korisno za različite životnesegmente, a ne samo za poslovne odluke. Ponekad kada se desi da razgovarate sa prijateljima koji su opterećeni nekim problemom u njihovim životima, pokušajte da im pomognete. Ohrabrite ih da sami naprave svoj jednostavan životni plan.

To možete učiniti tako što ćete zajedno napraviti dve kolone. S leve strane, napišite sve stvari kojima ste zadovoljni i koje vam dobro idu u životu, u kojima zaista uživate, pronalazite svrhu i zadovoljni ste. Zatim, u drugoj koloni napišite sve stvari koje vam smetaju, ili vam se ne dopada trenutna situacija. Kada napravite ovaj šablon, pronađite nekoga sa kim možete da razgovarate o tome i ko će da vam pomogne u pronalaženju puta ka napretku.

PageBreak

Postoji bolji put za nas

Zaista je iznenađujuće kako iz godine u godinu možemo da koračamo kroz probleme a da skoro i ne primetimo kako je vreme proletelo, i nikad ne stanemo i ne razmislimo da li postoji bolji put za nas. Izradom ovog jednostavnog plana života, ponekad možete pronaći probleme za koje niste znali da postoje, ali i rešenja koja su ostala skrivena.

3 koraka da se više ne nervirate zbog drugih: dovoljno je samo 30 sekundi!

Ričard Branson daje primer kako je njegov prijatelj rešio problem za koji nije znao tačan izvor nezadovoljstva: “Imao sam prijatelja koji je smatrao da je u pogrešnom poslu, i smatrao je da je taj posao “dosadan”. Ali kada je napravio plan, shvatio je da su drugi faktori negativno uticali na njegov rad. Pošto je dugo i teško razmišljao o tome, shvatio je da je njihov rad bio, u osnovi, da pomogne drugim ljudima. Sada kada to shvata, on je spremniji, zdraviji i sam se brine o sebi, pa i u svom poslu uživa u brojnim zadovoljstvima. Alternativno, za nekog drugog bi možda bilo bolje da naprave potpunu pauzu od posla i da urade nešto sasvim drugačije.”

Treba da volite ono što radite. Na poslu provodimo mnogo vremena, on je samo jedan od razloga što nam je život toliko užurban. Ne možemo pobeći od toga, zato je bolje ne mrzeti svaki dan zbog lošeg posla, nego napraviti dobar životniplan u kom je posao glavna zvezda – daje nam pozitivnuenergiju.

Posao nam pruža mogućnost da se upoznajemo i družimo sa novim, drugačijim i zanimljivim ljudima, ali i da obezbedimo porodici i sebi finansijskusigurnost. Zato je i važno da s vremena na vreme osvežite svoj životno/poslovniplan.

Izvor: BizLife