Snažne devojčice su one koje odrastaju sigurne u sebe, svoje kvalitete i sposobnosti. One uče da preduzimaju akcije, čine dobre izbore u svojim životima i rade pozitivne stvari za druge. One kritički razmišljaju o svetu koji ih okružuje, izražavaju otvoreno svoje mišljenje i uzimaju u obzir tuđe. Jake devojčice su samouverene i odrastaju sa stavom „ja to mogu“. Naravno, i one mogu imati svoje trenutke slabosti (kao i svi mi) i sumnjati u sebe, ali ova osećanja ih ne parališu jer one znaju da se uhvate u koštac sa svojim problemima. Snažne devojčice žive potpune, ispunjene živote. Evo nekoliko saveta stručnjaka koje će vam pomoći da odgajate snažne ćerke.

Ohrabrite ćerku da sledi svoje strasti.

Potpuno angažovanje i posvećivanje aktivnosti koju voli će joj omogućiti da nauči da savlada izazove, gradi svoje samopouzdanje i radi na afirmaciji pravih vrednosti a ne samo spoljašenjeg izgleda. Bavljenje onim što voli će joj omogućiti da više vremena posveti omiljenom sportu ili instrumentu na primer a ne televiziji.

Dozvolite svojoj devojčici da ima glas prilikom donošenja odluka.

Kada god je to moguće dozvolite devojčici da donosi konstruktivne odluke o svom životu. Neka sama bira šta će da obuče, u određenim granicama. Neka bira u kojim će vannastavnim aktivnostima da učestvuje (dok god je to OK i sa ostatkom porodice). Zapamite da će shvatiti šta voli isprobavanjem raznih stvari koje će joj pokazati i šta ne voli i šta voli. Ako već posle jedne sezone ne voli jednu aktivnost, u redu je i da pređe na drugu.

Odredite najvažnije moralne i etičke vrednosti za vašu porodicu.

Etičke i moralne vrednosti koje želite da prenesete na vašu devojčicu najbolje je da pokazujete primerom. Kada tokom dana možete da utičete na vrednosti koje prenosite deci? Koje vrednosti želite da vaša ćerka razvije u životu? Razmislite o tome i proverite da li se te vrednosti odslikavaju u vašem roditeljskom stilu.

Ohrabrite je da sama rešava svoje probleme a ne da vi to radite za nju.

Kada roditelji često preuzimaju stvari u svoje ruke, devojčice ne razvijaju osnovne veštine koje su im potrebne za samostalno rešavanje problema. Bolje je da, kada se vaša ćerka suočava sa nekim problemom, zatražite od nje da razmotri tri strategije ili načina na koje može da reši problem i zajedno sa njom razmislite o posledicama svake od njih. Neka ona zatim odluči šta želi da uradi (u okvirima razumnog i razmotrenog). Čak i ako se ne slažete sa njenim izborom, na ovaj način ćerki dajete osećaj kontrole nad njenim životom i pokazujete joj da je ona odgovorna za svoje odluke.

Ohrabrite je i podstaknite da preuzima rizike.

Devojčice koje izbegavaju rizike ove vrste imaju niži nivo samopoštovanja od devojčica koje pokušavaju malo rizičnije stvari. Zato podstaknite i vašu devojčicu da izađe iz svoje zone sigurnosti. Na primer, ako se plaši da vozi bicikl nizbrdo, krenite od manjih brda kako bi se postepeno oslobodila. I kod devojčica koje nemaju sportske predispozicije važno je razviti određene fizičke sposobnosti i samopouzdanje dok su male. Bilo da se radi o timskom ili individulanom sportu, devojčice treba da kreiraju fizičku vezu sa svojim telom jer tako grade samopouzdanje.

Neka devojčice rade zajedno.

Devojčice koje sarađuju na projektima u školi ili zajedno učestvuju u rešavanju problema mnogo se bolje suočavaju sa problemima i rizicima.

PageBreak

17 stručnih saveta za vaspitavanje ćerke: evo kako da vaša devojčica postane snažna i samouverena
Foto: Unsplash/ Rodolfo Sanches Carvalho 17-strucnih-saveta-za-vaspitavanje-cerke-evo-kako-da-vasa-devojcica-postane-snazna-i-samouverena2

Slušajte kako ona razmišlja

Kod ovih devojčica se, prema istraživanjima, javlja neverovatno veći osećaj ispunjenosti i stručnosti, a što utiče na jače samopouzdanje. Podstaknite i vašu ćerku da učestvuje u timskim aktivnostima ili se uključi u organizacije koje zahtevaju timski rad.

Neka vaša ćerka zna da je volite zbog onoga što jeste a ne zbog toga koliko ima kilograma ili kako izgleda.

Brinite se o tome da vaša devojčica zdravo jede ali nemojte nikada biti previše opsesivni s tim u vezi. Slušajte njena razmišljanja (o hrani i drugim stvarima) i pokažite podršku njenoj jedinstvenosti jer ćete joj tako pomoći da odraste u osobu koja želi da bude. Prokomentarišite pre način na koji se „vuče do sobe“ ili ideje koje izražava pre nego što prokomentarišete njen izgled.  Potrebno je da ona zna da je poznajete kakva je zaista i da podržavate razvoj njene ličnosti, ali i da obratite pažnju na to kakva mlada žena će iz nje izrasti.

Dozvolite joj da se ne slaže sa vama i da se naljuti.

Odgajanje snažne devojčice podrazumeva i život sa njom. Ona se i u kući mora osećati slobodnom da izrazi svoje mišljenje kao i da zna da ćete je vi čuti. Tako će naučiti da isto može da uradi i sa drugarima u školi, profesorima, dečkom ili budućim šefom. Devojčicama je potrebno pokazati kako da jasno izraze svoja neslaganja sa ljudima i potrebna im je pomoć i podrška da ne odustaju od svojih ubeđenja zarad održavanja prividne harmonije. Pomozite devojčicama da donose razumne odluke o tome kako da iskažu svoja osećanja i kome. Neće sve devojčice to hteti, naročito ne one stidljive, ali i njima možete pomoći da razviju ovu osobinu.

Ukažite na žensku svađu kada je primetite.

Pričajte sa devojčicama o verbalnom nasilju u odnosima (tračarenju, širenju glasina ili isključivanju drugarica iz grupe) kao i o fizičkom nasilju (udaranju ili svađanju). Ali nemojte pretpostavljati i govoriti kako se sve devojčice zle i izbegavajte da devojčicama govorite kako će „devojčice uvek biti devojčice“ kada primetite da formiraju svoje klanove i ekskluzivne grupe. Umesto toga, naglasite pozitivne strane odnosa među devojčicama i ohrabrite ih da praktikuju direktnije, pozitivne načine da promene međuljudske odnose.

Redovno odvojite vreme da slušate devojčicu.

Kreirajući konzistentno, predvidivo vreme kada devojčica zna da ćete biti dostupni za nju i da ćete je čuti (nr. vožnja u kolima, nedeljna šetnja ili dok večerate itd.) vremenom će vam dopustiti da uđete u njen unutrašnji svet. Dopustite joj da u razgovoru s vama sama nađe rešenje za ono što je muči. Nemojte vi rešavati njene probleme. Odgovori koje pronađe u takvim situacijama biće i okviri u kojima će živeti.

Slušajte više nego što govorite.

Kada razgovarate sa devojčicama, one to često doživljavaju kao da govorite njima, i ne samo da prestaju da slušaju nego prestaju da razmišljaju. Ali kada ih slušate, one moraju da misle o onome što govore i tada više razmišljaju. Zato se trudite da vodite otvorene dijaloge – ne možete njihove priče o problemima sa drugarima smatrati trivijalnim a onda očekivati od njih da vam pričaju o važnijim stvarima.

Ograničite izloženost vaše devojčice medijima i popularnoj kulturi dok je mala.

Ovo će joj dati više vremena da razvije sopstvene ideje, kreativnost i imaginaciju iz sopstvenog iskustva.

PageBreak

17 stručnih saveta za vaspitavanje ćerke: evo kako da vaša devojčica postane snažna i samouverena
Foto: Unsplash/ Vanessa Serpas 17-strucnih-saveta-za-vaspitavanje-cerke-evo-kako-da-vasa-devojcica-postane-snazna-i-samouverena3

 Pomozite joj da sagleda širu sliku

Kako raste neće moći da pobegne od poruka medija, tako da postojanje nekih pravila od početka može da joj pomogne da kontroliše svoja iskustva kako raste.

Pomozite joj da shvati poruke medija.

Pomozite joj da izbegne uzak fokus na izgled i forsiranje potrošnje koja obično dominira medijima. Ako joj od malena pomažete da shvati poruke koje vidi na ekranu i kreira svoje ideje o njima, pripremićete je da bude otpornija na medijske stereotipe. Pomozite joj da sagleda širu sliku - kako je možda ponekad zabavno izgledati kao omiljena pevačica ali joj skrenite pažnju i na stvari o kojima ne razmišlja – tako gubi svoj identiet na primer, omiljena pevačica može imati i mane i neće je zauvek obožavati i sl. Kad šetate, skrenite joj pažnju na neke opšte modele ponašanja koje primetite, poput toga da „kako sve lutke u izlozima noše tašnice i kese, čovek bi pomislio da sve devojčice vole samo da šopinguju“ i sl.

Razgovarajte sa njom o različitostima između seksa u filmovima i ljubavnim vezama u pravom životu.

Važno je da sa svojom devojčicom pričate o seksu i seksualnosti na način koji priliči njenim godinama i u skladu je sa vašim porodičnim vrednostima. Kako devojčica odrasta, sve je važnije da joj pomognete da razume razlike između slika u medijima i zdrave seksualnosti. Razgovarajte i diskutujte o tome. Možete pričati o tome kako se seks često prikazuje van konteksta ljubavi, intimnosti i emocija a ne kao deo zdrave veze. Kada vaša ćerka ima dovoljno godina možete da počnete i sa razgovorima o tome šta je to zrela, zdrava veza puna ljubavi, čiji je seks deo.

Uvažite njenu bol iz prave perspektive.

Kada devojčica prolazi kroz patnju i bol, moramo na to da obratimo pažnju kako bi se ona osećala prihvaćenom. Ali, sve što se njoj dešava treba posmatrati iz njene perspektive, treba ostati miran i sabran a ne projektovati naša iskustva na nju. Ona ima drugačije iskustvo čak i kada sličnosti postoje. Dobro je da ima nekoga koga vi niste imali – vas!

Uživajte u njoj i sa njom.

Nađite koje su to aktivnosti u kojima obe (sve tri itd.) uživate i radite ih redovno zajedno. Možda volite da kuvate ili zajedno doručkujete, vozite bicikl ili čitate. Pokušavajte da održite tu vezu kako devojčica odrasta. Ako ikada "zagusti", videćete koliko će vam značiti ta posebna veza i bliskost koju delite.

Ohrabrite je da bude direktna kada je ljuta.  

Čak i veoma malim devojčicama možete pomoći u ovome i to bez obzira da li je ljuta na vas ili na nekog drugog. Tražite od nje da bude precizna. Umesto „ona mi to uvek radi“ ili „ti mi nikada ne daš...“ pitajte je šta je to, što se desilo u tom trenutku, uznemirilo. Zajedno potražite rešenja kako bi ona videla da se pojašnjavanjem onoga što se desilo može doći do pozitivnog rešenja.

Izvor: Najbolja mama na svetu