Odluke za Novu godinu, najčešće ostanu mrtvo slovo na papiru, zar ne? Jedan od glavnih razloga je to što ih imamo previše i upravo zbog tog nedostatka fokusa ne uspevamo da ih sprovedemo. Zanimljivo istraživanje pokazalo je da ako donesemo samo jednu odluku i stalno je se prisećamo, 98-postotna je verovatnoća da ćemo je i ostvariti. Postavite tu rečenicu na ekran telefona, na frižider, kao poseban list u svom rokovniku, u novčanik, nosite je kao narukvicu, privezak za ključeve, osveživač, upaljač – gde god možete, kako bi vas stalno opominjala da ne izgubite fokus sa onoga što je bitno.

Svesne odluke

Princip focal pointa, tzv. laserskog fokusa, koji danas propagiraju mnogi autori, u osnovi je još davno definisao veliki vojskovođa Napoleon Bonaparte rekavši da se uspeh neke osobe ili vojske lako može predvideti sposobnošću da svoju kompletnu energiju i resurse usmere u jednu točku, na jednu stvar.

Jasnoća jednine i fokusiranja na jednu jedinu stvar čini 80 posto svakog uspeha.
Ostvarimo tu jednu stvar na jedini mogući način – dan za danom, u svih, ili barem najvećim delom, onih famoznih 86.400 sekundi koje su nam na raspolaganju.
Velika je istina da je tajna uspeha u svakodnevici, u onome što radimo i kontrolišemo svakog dana. Podelimo je sa našim prijateljima, saradnicima i porodicom, neka nas i oni stalno i iznova na to podsećaju.

Naš život, pre ili kasnije, poprima boju naših misli, mi postajemo produkt svog okruženja, ali i rezultat svojih svakodnevnih izbora. U osnovi, život je samo 10 posto onoga što nam se događa, a 90 posto onoga kako to doživljavamo, tj. kako na to reagujemo. Prema ovom poznatom psihološkom aksiomu, 90 posto zavisi od nas i našim svesnim ili refleksnim odlukama, tj. o tome kojeg vuka odlučimo tog trenutka da hranimo. Bez obzira na ono što nam i u kojoj formi život tog trenutka „servira“, mi i samo mi odlučujemo kako ćemo to „da svarimo“.

Kakav je vaš vuk?

Pozitivno ili negativno, oduvek je bilo samo pitanje stava, te naše svesne i čvrste odluke. Upravo zbog toga, moju novogodišnju odluku vrlo je jednostavno zapamtiti, a ako je primenim, imaće pozitivan efekt na, doslovce, sve segmente moga života. Ona glasi: „Pazi kojeg vuka hraniš!“

Vrlo je jednostavna (kao i naslov moje knjige), ali znam da nije nimalo laka. Ona predstavlja spremnost na žestoku borbu sa samim sobom, svojim unuttrašnjim blokadama, strahovima i emocijama koju svako od nas za sebe mora svakog dana iznova da vodi. Kao uvek, sa sobom nosi pitanja:
Hoće li biti lako?
- Ne. Neće.
Hoće li vrediti?
- Da. Apsolutno!

I mnogo, mnogo više nego što uopšte sada možemo da zamislimo. Jer ako rešimo 90 posto života, onih 10 slobodno možemo zanemariti. Jedino što je važno jest da poverujemo i krenemo. Neka nam na tom plemenitom putu kao svojevrsna mantra posluže sledeće reči:

  • Misli pozitivno i osećaćeš se pozitivno.
  • Hrani dobro u sebi i dobro ćeš se osećati.
  • Druži se sa optimistima i bićeš optimista.
  • Poštuj ako želiš da te poštuju i voli ako želiš biti voljen.
  • Nemoj ništa očekivati od ljudi, osloni se na sebe i budi srećan sa svojim izborima.

Pre svega, više od hrane koju uzimaš, vodi računa kojeg vuka u sebi duhovno – čime, koliko često i na koji način – hraniš jer onaj kojeg hraniš u sebi, kroz svaki tvoj udisaj i izdisaj, definisaće tvoj identitet, karakter, život i, na kraju, tvoju sudbinu, dajući odgovor na večno pitanje:
„Jesam li i koliko sam srećan?“

Izvor: Sensa