Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ove reči izgovorite svakog dana i ostvarićete životni cilj: evo kako da se fokusirate na svoje odluke

Novogodišnje odluke svake godine pune naše misli i rokovnike, no koliko njih zaista ostvarimo? Za to postoji rešenje, uverava nas Sensin kolumnista Kenan Crnkić, autor bestselera o uspehu i sreći, transformacioni govornik i coach.

  Izvor: Shutterstock

Odluke za Novu godinu, najčešće ostanu mrtvo slovo na papiru, zar ne? Jedan od glavnih razloga je to što ih imamo previše i upravo zbog tog nedostatka fokusa ne uspevamo da ih sprovedemo. Zanimljivo istraživanje pokazalo je da ako donesemo samo jednu odluku i stalno je se prisećamo, 98-postotna je verovatnoća da ćemo je i ostvariti. Postavite tu rečenicu na ekran telefona, na frižider, kao poseban list u svom rokovniku, u novčanik, nosite je kao narukvicu, privezak za ključeve, osveživač, upaljač – gde god možete, kako bi vas stalno opominjala da ne izgubite fokus sa onoga što je bitno.

Povezane vesti

Svesne odluke

Princip focal pointa, tzv. laserskog fokusa, koji danas propagiraju mnogi autori, u osnovi je još davno definisao veliki vojskovođa Napoleon Bonaparte rekavši da se uspeh neke osobe ili vojske lako može predvideti sposobnošću da svoju kompletnu energiju i resurse usmere u jednu točku, na jednu stvar.

Jasnoća jednine i fokusiranja na jednu jedinu stvar čini 80 posto svakog uspeha.
Ostvarimo tu jednu stvar na jedini mogući način – dan za danom, u svih, ili barem najvećim delom, onih famoznih 86.400 sekundi koje su nam na raspolaganju.
Velika je istina da je tajna uspeha u svakodnevici, u onome što radimo i kontrolišemo svakog dana. Podelimo je sa našim prijateljima, saradnicima i porodicom, neka nas i oni stalno i iznova na to podsećaju.

Naš život, pre ili kasnije, poprima boju naših misli, mi postajemo produkt svog okruženja, ali i rezultat svojih svakodnevnih izbora. U osnovi, život je samo 10 posto onoga što nam se događa, a 90 posto onoga kako to doživljavamo, tj. kako na to reagujemo. Prema ovom poznatom psihološkom aksiomu, 90 posto zavisi od nas i našim svesnim ili refleksnim odlukama, tj. o tome kojeg vuka odlučimo tog trenutka da hranimo. Bez obzira na ono što nam i u kojoj formi život tog trenutka „servira“, mi i samo mi odlučujemo kako ćemo to „da svarimo“.

Povezane vesti

Kakav je vaš vuk?

Pozitivno ili negativno, oduvek je bilo samo pitanje stava, te naše svesne i čvrste odluke. Upravo zbog toga, moju novogodišnju odluku vrlo je jednostavno zapamtiti, a ako je primenim, imaće pozitivan efekt na, doslovce, sve segmente moga života. Ona glasi: „Pazi kojeg vuka hraniš!“

Vrlo je jednostavna (kao i naslov moje knjige), ali znam da nije nimalo laka. Ona predstavlja spremnost na žestoku borbu sa samim sobom, svojim unuttrašnjim blokadama, strahovima i emocijama koju svako od nas za sebe mora svakog dana iznova da vodi. Kao uvek, sa sobom nosi pitanja:
Hoće li biti lako?
- Ne. Neće.
Hoće li vrediti?
- Da. Apsolutno!

Povezane vesti

I mnogo, mnogo više nego što uopšte sada možemo da zamislimo. Jer ako rešimo 90 posto života, onih 10 slobodno možemo zanemariti. Jedino što je važno jest da poverujemo i krenemo. Neka nam na tom plemenitom putu kao svojevrsna mantra posluže sledeće reči:

  • Misli pozitivno i osećaćeš se pozitivno.
  • Hrani dobro u sebi i dobro ćeš se osećati.
  • Druži se sa optimistima i bićeš optimista.
  • Poštuj ako želiš da te poštuju i voli ako želiš biti voljen.
  • Nemoj ništa očekivati od ljudi, osloni se na sebe i budi srećan sa svojim izborima.

Pre svega, više od hrane koju uzimaš, vodi računa kojeg vuka u sebi duhovno – čime, koliko često i na koji način – hraniš jer onaj kojeg hraniš u sebi, kroz svaki tvoj udisaj i izdisaj, definisaće tvoj identitet, karakter, život i, na kraju, tvoju sudbinu, dajući odgovor na večno pitanje:
„Jesam li i koliko sam srećan?“

Izvor: Sensa

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Lični razvoj