Optimizam je presudan za srećanživot - sve zavisi od našeg ugla posmatranja. Još u detinjstvu, možemo napraviti podelu između optimista i pesimista, neka istraživanja ističu da se može genetski prenositi, ali sve isključivo zavisi od načina vaspitanja i toga kako roditelji posmatraju život i kakva je njihova perspektiva. Pesimistične osobe imaju veći rizik od stresa, anksioznosti, depresivnog raspoloženja, kao i raznih posledica po mentalno zdravlje.

Pesimisti reaguju negativno u svakoj situaciji. Na primer, kada im zazvoni telegon očekuju negativne vesti, na pregledu kod lekara strepe da će im neko reći najgore, lako odustaju od svojih deja i projekata, ne rizikuju u ljubavi jer uvek očekuju negativan sled... Biti pesimista može zaista naruštiti kvalitet života i blokirati put do sreće. Sa druge strane, optimisti veruju u pozitivan ishod, u bolju budućnost, u činjenicu da su okruženi divnim ljudima i da će sve sigurno biti u redu. Međutim, usiljen optimizam može se negativno odraziti na zdravlje, ali i preveliki entuzijazam može nas odvojiti iz realnosti i odvesti u svet iluzija. Potrebno je pronaći balans! Optimisti bi često trebalo da skinu ružičaste naočare kako bi adekvatno procenili stvarnost, videli pretnje i blagovremeno na njih odgovorili, a pesimisti da skinu mračni veo sa svog lica i uvide koliko lepote život sa sobom donosi.

Važno je pozitivno razmišljati jer je život izgrađen u skladu sa našim mislima. Ako stalno primećujete loše, loše ćete i privlačiti i zračiti u komunikaciji sa ljudima, što može i narušitit odnose. Pozitivnim ljudima otvara se više mogućnosti - kada pozitivno razmišljate veća je verovatnoća da ćete postići ono što želite, biti voljeni i srećni. Kkao razviti pozitivno razmišljanje i kreirati srećan život - primenite 3 zlatna pravila:

1. Obratite pažnju na prisustvo negativnih stavova

Ne samo da se osoba može roditi sa pesimističnim pogledom na život, ona je takođe pod snažnim uticajem "porodičnog programiranja". Roditelji sa negativnom percepcijom života preneće svoj stav na dete, sadeći u njemu seme negativnih stavova koje će se razviti u apsolutni presimizam u odraslom dobu. Na primer: "Nećeš uspeti.", "Nećeš nigde stići", "Život je težak", "Živeli smo loše, ali tako svi žive." "Videćeš klada dobiješ svoju decu koliko je teško." Takođe, tokom odrastanja deca zbog negativnih komentara mogu imatii i razne komplekse, a posebno nisko samopoutzdanje sa uverenjem da ne mogu da ostavre ono što žele. Prepoznajte kod sebe sva negativna uverenja koja s vam preneli roditelji. Zapišite ih na papuir i precrtajte svakog dana, svesno ih odbacite od sebe.

2. Negativne stavove promenite u pozitivne

Negativne stavove svojstvene detinjstvu nije lako prevazići. Čim nam se u glavi pojave pesimističke misli poput "Nema sreće u životu!". Ne odmotavamo ovaj splet negativnosti, ne upuštamo se u samouništenje, već ustajemo sa kauča i odlazimo u prirodu - trčanje, šetnju, u park ili šumu. Usredsredimo se na pozitivno: postoje prijatelji, zdrav sam, imam znanje i sposobnosti i uopšte, život je divan.

Abraham Linkoln, kada je imao 32 godine, zapisao je u svoj dnevnik: "Ja sam najnesrećniji od svih živih. Nemoguće je da ostane tako kako jeste. Moram umreti ili ozdraviti." Postao je istaknuti državnik i 16. američki predsednik!

3. Verujte u rezultat i delujte!

Koliko god se programirali za pozitivno i ponavljali da možete, da je sve u vašim rukama, ako ne počnete da delovati, ništa se neće promeniti - naše želje i ciljevi ostaće neostvareni. Samo akcija, akcija i opet akcija daje rezultat. Ne odlažite ništa za sutra, nedelju ili mesec dana. Za ono što želite, borite se SADA i OVDE i ono će se zaista ostvariti.

Primenite ova 3 zlatna pravila pozitivnog stava u svom životu i gledajte kako se magično menja!

Izvor: Sensa