Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

3 MITA O POSTPOROĐAJNOJ DEPRESIJI U KOJA NE TREBA VEROVATI - MNOGI SU U ZABLUDI: Nikada ne treba ignorisati simptome!

3 zablude o postporođajnoj depresiji - razbijanje mitova u koje ne treba da verujete!

 3 zablude o postporođajnoj depresiji_269329109 Izvor: Shutterstock

Postporođajna depresija je stanje koje je u poslednjih nekoliko godina veoma zastupljeno u psihološkim istraživanjima. Mnoge trudnice se plaše da će dobiti postporođajnu depresiju i da neće moći da se posvete svojoj ulozi onako kako žele, ali ovde je jedna od najvećih zabluda. U istraživanjima u poslednjih 20 godina, većina slučajeva posporođajne depresije zabeležena je još u trudnoći, odnosno prvi znaci se pojavljuju i pre nego što se beba rodi.

Pročitajte još

Istraživanja o emocionalnom stanju trudnica počela su da se sprovode nedavno. U Australiji sprovedeno je istraživanje na preko 1 000 žena koje su prvi put postale majke i to je dovelo dao razbijanjam zabluda o postporođajnoj depresiji. Autori projekta testirali su žene na moguću depresiju tokom trudnoće, a zatim 3, 6 i 12 meseci nakon rođenja beba. Kada su deca napunila 4 godine, majke su ponovo testirane i takođe je utvrđeno da li postoje neki emocionalni problemi i problemi u ponašanju kod dece.

U istraživanju su razbijena sledeća 3 mita:

Mit 1 - Promene raspoloženja kod trudnica su prirodne, one će proći same.

Žene sklone depresiji tokom trudnoće imaju tendenciju da nastave da doživljavaju depresiju tokom postporođajnog perioda i u prvih nekoliko godina detetovog života. Za većinu njih to ne prolazi "samo od sebe". Studija je pokazala da je 40% žena tokom trudnoće imalo simptome depresije. Od toga, 78% se suočavalo sa depresivnim raspoloženjima i kada su im deca krenula u vrtić.

Mit 2 - Postporođajna depresija šteti razvoju deteta. 

Zapravo i prenatalna i postporođajna depresija mogu uticati na razvoj deteta. Međutim, ne mora nužno značiti da će se depresivno stanje majke odraziti nepovoljno na razvoj deteta. Ukoliko se stanje tretira na vreme, sve bi trebalo da bude u savršenom redu. 

Saznajte i...

Mit 3 - Žene koje pate od depresije tokom trudnoće i nakon porođaja imaju problema i u drugim oblastima života

Velika većina žena koje su se borile sa depresijom od rane trudnoće do četvrte godine deteta, prema istraživanju, imale su fakultetsko obrazovanje i dobar posao. Više od 96% njih je bilo u braku ili su bili u stabilnom odnosu sa partnerom.

Ukoliko vi, ili prijateljica ili rođaka, primetite simptome depresivnog stanja tokom trdnoće i nakon porođaja, neophodno je razgovarati sa stručnim licem u vidu psihologa i psihoterapeuta. Prenatalna deresija i anksioznost dokazano postoje, pa je najbolje primeniti odgovarajuće alate i terapiju od stručnog lica tokom trudnoće, kako bi se pripremili za period nakon porođaja.

Izabrano za vas...

Izvor: Sensa

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj