U potrazi smo za odgovorima na raznim stranama. Od stručnjaka, od onih koji se samo tako predstavljaju, u knjigama, na internetu a i dalje smo u velikom raskoraku sa onim što želimo ili očekujemo od sebe samih. Ponekada, u toj bujici noviteta, mi se i dalje vrtimo u krug bez pomaka ka željenom cilju, balansu, harmoniji. Želimo da imamo zdravo telo, ali je naš um prenatrpan raznim spoljašnjim ili čak našim unutrašnjim uticajima.

Želimo da imamo lepo telo, ali se ne bavimo njime onoliko koliko se bavimo drugim stvarima koje nas svakodnevno okupiraju. Želimo da budemo vedri, ali osmeh se ne stvara na našem licu. Šta to nije u redu? Da li je to do nas ili do naše okoline? Pa i mi smo deo te okoline, deo stvarnosti koju kreiramo i projektujemo dalje, koja se širi pozitivno ili negativno.

Već preko 23 godine bavim se ženskim telima, ženskom psihom i pitam se da li sam na početku. Teško je nakon toliko godina to izgovoriti jer neki i nakon par dana bavljenja nečim postaju veliki stručnjaci. Niko od nas ne zna sve, stalno otvaramo nove mogućnosti i otkrivamo nova saznanja. Telo je nešto čime se ljudi bave vekovima. Sve je individualno i prilagodljivo, ali ono što je jedino sigurno je da svakome od nas verovatno treba fizička aktivnost samo je pitanje kada, koliko i u koje vreme. To je ono što može da nam pomogne u stvaranju ravnoteže ili suprotno, da nam izazove još veći stres ili povredu.

Naravno, različita životna doba traže različite fizičke aktivnosti. Od čovekovog nastanka pa sve do dana današnjeg osnovni princip i alatka čovekova je pokret. To mu je omogućavalo preživljavanje i opstanak. Mi danas, na početku 21. veka mislimo da su se stvari promenile i da nam je dato da se sobom bavimo samo iz fotelje, ali i dalje je sve isto. Da bismo bilo šta pokrenuli, treba prvo da pokrenemo sebe. Pokretanjem svog tela mi m dajemo onu suštinski najvažniju stavku koja telo i održava. Naš duh prožima naše telo i ukoliko ga ritmički pokrenemo, aktiviramo i svoju energiju, svoju intuiciju.

PageBreak

Kretnja budi duh

Podizanjem otkucaja srca mi budimo telo i svest. Ponavljanjem pokreta mi podstičemo alfa talase u mozgu, a oni su ti koji pomažu našoj intuiciji. Važno je znati odabrati pravi program za sebe, nije strašno ni pogrešiti u odabiru, strašno je samo stajati i ne kretati se. Odaberite za početak onaj u kome ćete zaista uživati i koji će vas vratiti u kretnje vašeg odrastanja, i barem u mislima se vratite u taj period.

Oslušnite šta vam telo poručuje, šta traži. Kretnjom ćete probuditi i svoj duh. Osećaćete se zadovoljnije, lepše i moćnije. Svaki dan se pokrećite i ne tražite razloge zašto nešto ne možete, već krenite sad, a tekst do kraja posle pročitajte. Naučite i osvestite svoje disanje jer njime povećavamo efikasnost pokreta, delujemo na njegovu funkcionalnost, na angažovanje onih dubokih mišića tela, podstičemo mentalni rad, jer dubokim disanjem postičemo rad parasimpatičkog i simpatičkog sistema tako da rade u harmoniji, te pojačavamo usklađenost desne i leve hemisfere mozga.

Smatra se da u toku dana udahnemo oko dvadeset osam hiljada puta. Ukoliko smo nervozniji tj. više pod stresom (što se nadam da VI niste, jer radite na sebi, a i upravo čitate novu Sensu) tada dišemo pliće i brže. Ako uzmemo u obzir da nam je rođenjem dat određen broj udaha i izdaha zašto da o njemu ne povedemo više računa. Osvestite svoje disanje! Možda će ono biti mali korak ka pronalaženju vaše unutrašnje ravnoteže.

Svoj glas uvek dajem umerenom uravnoteženom vežbanju. Vežbanju nema nepotrebnog razbacivanja energijom, već gde je vežbanje u službi punjenja i balansiranja, gde naše telo i naš um rade podjednako i gde puštamo svoje telo da se pokreće onako kako mu je dato sa sveobuhvatnim korišćenjem tela u celini, a ne samo parcijalnih grupa mišića.

Ako su prve pahulje zabelile sliku vaše ulice imate samo još jedan više razlog da uživate u njima i pružite sebi i svom telu kvalitetno zagrevanje. Ne toplim ćebetom, već kvalitetnim, izbalansiranim treningom koji će ovu zimu učiniti toplom i lepom. Zato budite otvoreni i svesni, krenite odmah - vežbajte, krećite se!

Sve već znate!

Plivanje

Donjim delom trupa-stomaka naslonimo se na loptu, opružimo noge i prstima stopala se "zakačimo" za podlogu. Obe noge su opružene, a dlanovima smo oslonjeni na loptu. Telo je u dijagonalnom položaju u odnosu na loptu. Udahnemo, kroz izdah opružamo i izdužujemo jednu ruku na gore vodeći računa da je ne savijamo i trupom da se ne spuštamo na dole. Kroz tempo disanja menjamo ruke. Ponavljamo 8/10 puta. Delujemo na jačanje mišića leđa kao i na mobilnost u ramenom pojasu.

PageBreak


Okrenuta daska

Postavimo stopala spojeno na loptu. Kroz izdah, opružamo podlaktice i visoko se bokovima izvučemo na gore. Telo nam je paralelno sa podlogom. Stomak je snažno stegnut i ne dozvoljavamo kukovima da padaju nadole i da se zatvaramo u ramenima (guramo grudi na gore ). Zadržavamo dati položaj 15-30 sekundi. Ukoliko želimo veći izazov sa maksimalnom kontrolom podižemo opruženo jednu nogu na gore ne remeteći početni položaj tela. Delujemo na mišiće celog tela, a posebno ramenog pojasa i jezgra. Ponovimo 2-4 puta svakom nogom.

Kamila

Zauzmemo položaj muškog skleka sa potkolenicama na lopti. Kroz izdah spuštamo se na podlaktice, istovremeno stežući unutrašnjost bedra i opružajući noge dijagonalno na gore. Delujemo na jačanje ramenog pojasa kao i mišića jezgra i nogu. Podižemo se i ponovimo polagano i kontrolisano vežbu 6-8 puta.

Makaze

Zauzmemo položaj muškog skleka kao i u prošloj vežbi. Kroz izdah rotiramo trup u desno, istovremeno podižući i opružajuci desnu nogu unazad, a levu oslonjenu na lopti guramo unapred. Ponovimo 4-6 puta u jednu stranu, odmorimo, a potom u drugu stranu. Ovom vežbom jačamo celo telo i delujemo na balans i koordinaciju.

Tamara Ratković je prof. kinez. i licencirani MK PILATES edukator i u AFC klubu Star.