Istraživanja pokazuju da vežbanje meditacije povoljno utiče na smanjenje nesanice, regulisanje problema zavisnosti, smanjenje stresa i rizika od psihosomatskihoboljenja. Utvrđeno je da osobe koje meditiraju imaju usporenu stopu starenja ćelija i organizma. Meditacija utiče na regulisanje krvnogpritiska, kod sindroma iritabilnih creva, ali ima i pozitivan efekat na zdravlje mozga.

Pročitajte još:

3 MOĆNE MEDITACIJE: Kako da pobedite strah i živite srećnije

Najlakša meditacija koja oslobađa od opsesivnih misli

Evo kako meditacija menja strukturu mozga i održava njegovo zdravlje:

1. Studija sa Harvarda pod nazivom "Kad nauka upozna pažnju" ukazuje da meditacija pozitivno utiče na stanje mozga kod depresivnih pacijenata.

2. U drugom članku Univerziteta Harvard autorka pomenute studije Catherine Kerr istakla je da mindfulness (svesna) meditacija poboljšava brojne kognitivne sposobnosti, uključujući i brže pamćenje.

3. Više od 100 istraživanja pokazuje da meditacija uz svesno disanje uspešno oslobađa od stresa i smanjuje rizik od bolesti koje su povezane sa stresom.

4. Američki Nacionalni centar za komplementarno i integrativno zdravlje (NCCIH) u svojim istraživanjima pokazuje da odrasle osobe koje redovno meditiraju imaju više nabora u spoljnem sloju mozga, što poboljšava sposobnost za bržu obradu informacija.

5. U akademskom časopisu "JAMA Interna medicina" koji publikuje Američko medicinsko udruženje objavljena je studija sprovedena na 49 osoba koje su imale probleme sa nesanicom. Rezultati pokazuju da praktikovanje meditacije pomaže da imamo kvalitetan san, oslobodimo se nesanice, pa čak da smanjimo rizik od insomnije (hroničnog nespavanja).

Zašto je već DANAS dobro da počnete da meditirate?

Ceo svet se suočava sa pandemijom koronavirusa, osećaji poput nemira i anksioznosti postali su nažalost uobičajeni i prisutni više nego ikada pre. Nagle promene sa kojima se suočavamo na kolektivnom nvou iz dana u dan negativno utiču na mentalnozdravlje i pojačavaju stres koji je rizičan i za fizičkozdravlje.

Poušajte da mditirate 20 do 30 minuta dnevno svakog dana. Ova praksa će pomoći da s elakše oslobodite negativnih emocija i usvojite zdrav način života, budete harmoniji sa sobom i sa svim što vas okružuje.

Izvor: Lovesensa