Štitasta žlezda je mala žlezda u obliku leptira koja se nalazi ina prednjoj strani vrata. Iako mala, ona je veoma važna jer od nje zavise mnogi metabolički porocesi, funkcionisanje unutrašnjih organa, uključujući srce i sistem za varenje, stanje mišića i kostiju, kao i naše raspoloženje. Kada ona ne luči dovoljno hormona ili pak proizvodi više nego što treba, to izaziva brojne tegobe. Stoga je veoma važno da ova žlezda funkcioniše pravilno, a veliku ulogu u svemu tome ima ishrana.

Evo koje namirnice treba da izbegavate ukoliko imate problema sa štitastom žlezdom:

1. Šećer

Svi znamo da šećer goji, ali nije samo stvar u kilaži. Povećani unos šećera stvara rizik za pojavu dijabetesa i mnogih drugih bolesti. Konzumiranje slatke hrane može preopteretiti pankreas i izazvati insulinsku rezistenciju. Kao rezultat toga, štitna žlezda će u velikoj meri patiti, a nivo hormona će se smanjiti. Stoga, kada god pomislite da pojedete nešto slatko ili bolje rečeno industrijsko, setite se da to nije dobro za vašu štitnu žlezdu.

2. Pržena hrana

Namirnice koje su spremljene u dubokom ulju smanjuju efikasnost hormonske terapije koja je nekim ljudima propisana. Pored toga, negativno utiče na proizvodnju hormona same štitne žlezde, čak i ako još uvek funkcioniše kako treba. Osim toga, pržena hrana sadrži nezdrave trans masti koje utiču na povećanje holesterola.

3. Soja

Ako uzimate hormonsku terapiju, trebalo bi da ograničite unos soje. Iako je generalno zdrava, ova namirnica može da smanji apsorpciju sintetičkih hormona kod hipotireoze – nedostatka tiroidnih hormona. Ako baš ne možete da je izbegnete, onda je jedite nekoliko sati nakon uzimanja terapije.

4. Kafa

Jedna šoljica ili dve neće vam škoditi, ali preterano konzumiranje ovog napitka na duže staze dovodi do disfunkcije nadbubrežnih žlezda, a kao rezultat toga i do pogoršanja funkcionisanja štitne žlezde. 

5. Gluten

Gluten je protein koji kod nekih ljudi izaziva alergije i bolesti. Štitna žlezda proizvodi enzim koji se zove transglutaminaza, sličan glijadinu koji se prirodno nalazi u glutenu. Kada jedete hranu koja sadrži gluten, imuni sistem počinje da proizvodi antitela protiv glijadina, istovremeno napadajući enzim štitne žlezde. Dakle, štitna žlezda u tom slučaju strada od vašeg sopstvenog organizma. Zato je potreban oprez prilikom konzumacije glutena.

 Izvor: Sensa