Gluten je protein, koji se prirodno nalazi u žitaricama- u pšenici, ječmu, raži, spelti, kuskusu. Neki ljudi nemaju problem s varenjem ovog proteina, dok kod drugih izaziva određene tegobe poput nadimanja, gasova, pojave glavobolja ili migrena, potom upalnih procesa na koži, kao i zadržavanja tečnosti u organizmu. Ako imate ove simptome, najverovatnije ste intolerantni na gluten, ali neophodne su laboratorijske analize kako bi se precizno utvrdilo šta je njihov uzrok.

Međutim, postoji mnogo opasnije i kompleksnije stanje a to je celijakija- autoimuni poremećaj koji je za razliku od intolerancije, agresivna reakcija našeg imunog sistema koja oštećuje sluznicu tankog creva. Takođe, u tom slučaju imunološki sistem prepozna gluten kao štetan. Simptomi se kreću od blagih do veoma intenzivnih, od osipa i oticanja kože, do anafilaktičkog šoka, koji može dovesti do smrtnog ishoda, ukoliko se na vreme ne ukaže medicinska pomoć.

Ako ste alergični na gluten, evo na treba da obratite pažnju:

Važno je da kupujete namirnice u što sirovijem obliku, znači sveže, neobrađene, a najbolji izbor je da sami spremate hranu. Ukoliko kupujete industrijske proizvode obavezno se vodite onim što piše na etiketi. To znači da smete da jedete samo ono što je isključivo naglašeno kao bezglutensko. Ukoliko na pakovanju nema takve naznake, znači da proizvođač ne može da garantuje da u proizvodu nema glutena, jer je kontaminacija mogla da se desi u toku samog precesa proizvodnje.

Dozvoljene namirnice:

- Sveže voće i povrće

- Mahunarke

- Orašasti plodovi i semenke u svom prirodnom, neprerađenom obliku

- Jaja

- Neprerađeno meso, riba

- Mlečni proizvodi

Žitarice bez glutena  ( heljda, kukuruz, lan, proso, kinoa, pirinač, soja, tapioka)

- Brašno bez glutena  (od pirinča, soje, kukuruza, krompira i pasulja)

Žitarice koje nisu dozvoljene: pšenica i svi proizvodi od pšenice, ječam. raž, ovas (iako je prirodno bez glutena, tokom proizvodnje može biti kontaminirana pšenicom, ječmom ili ražom.

Povedite računa o:

- gotovim proizvodima poput dresinga, soseva, preliva- u njima se često mogu naći tragovi glutena

- mesnim prerađevinama (iako u u mesu nema glutena, prerađevinama se dodaju razni dodaci koji ga mogu sadržati)

- konzerviranoj hrani

Izvor: Sensa