Osećaj nadutosti je svima neprijatan, može čak bii i bolan, ali i ugroziti samopouzdanje kada imamo neki važan događaj. U borbi protiv nadimanja najvažnije je imati izbalansiranu i zdravu ishranu. Namirnice koje pomažu jesu đumbir, celer, krastavac, kurkuma, jogurt, bademi, špargla, avokado...

Kod izazova sa nadimanjem i gasovima može pomoći i joga - veština koja povoljno utiče na psihofizičko zdravlje. Postoji niz joga vežbi koje mogu pomoći da se rešite osećaja nadutosti i podstaknete varenje, ali sledeće četiri su najjednostavnije, a mogu biti izuzetno delotvorne. Mogu da ih urade i potpuni početnici, kao i osobe koje nemaju kondiciju. Važno je da ih radite na ravnoj podlozi, pa je najbolje da ih praktikujete na joga prostirci na podu (ako nemate prostirku, može pomoći i peškir).

Prva je poza mačka-krava koja vam pomaže da zagrejete telo, povećava pokretljivost, rasteže, ali i pozitivno utiče na želudac, ublažava stres u stomaku i pomaže da se hrana lakše vari. Ardha Pavan Muktasana je vežba koja podrazumeva da podignete samo jednu nogu dok ste u ležećem položaju i koleno prislonite u blizini grudi. Kada ovo uradite, pokušajte da podignete glavu i približite je kolenu za još bolji efekat.

Uvrtanje u ležećem položaju (Supta Matsyendrasana) podstiče varenje, otklanja nadutost i zatvor, a poslednja vežba je Balansana (Dečija poza). Osim što pomaže kod nadutosti i gasova, Balansana je sjajna vežba i za ublažavanje menstrualnih bolova.

U video prilogu ispod pogledajte kako se izvode navedene joga vežbe protiv nadimanja!

4 joga vežbe protiv nadutosti TikTok/guthealth.by.c

Izvor: Sensa