Nesanica može negativno uticati na svakodnevne obaveze i kvalitetživota, ali se može negatuivno odraziti i na fizičko i mentalnozdravlje. Osobe sa lošim kvalitetom sna imaju povišen rizik od anksioznosti, depresije, srčanih problema, dijabetesa i oslabljenog imuniteta.

Kako biste lakše zaspali važno je da izbegavate konzumiranje napitaka bogatim kofeinom u večernjim časovima, izbegavati unos šećera i bar sat vremena pre spavanja odložiti telefon jer veštačka svetlost loše utiče na kvalitet sna.

Pročitajte još:

DOKAZANO JE! Ova vrsta joge skida kilograme i masne naslage (VIDEO)

Vežbe za brzo jačanje imuniteta: joga poze za zdravlje koje mogu da vežbaju potpuni početnici (VIDEO)

Sjajna joga vežba za zdravlje JETRE: regenerišu organe i čuvaju unutrašnju energiju (VIDEO)

Pre odlaska u krevet istuširajte se toplom vodom, popijte šolju toplog mleka sa malo cimeta, čitajte ili radite jogu.

Vežbanjejoge opušta, smanjuje stres, čuva zdravlje i vitkost, a može vam pomoći i da se lakše uspavate.

Kod problema sam nesanicom preporučuju se sledeće joga poze/asane:

1. Noge podignute uz zid

Lezite na leđa, butine bi trebalo da budu 15-50 cm udaljene od zida. Savijte noge u kolenima i oslonite se petama uz zid. Ukoliko se butine nalaze pod pravim uglom u odnosu na leđa, tada će zadnjica biti na ispravnom rastojanju od zida.
Ispravite noge i oslonite se na zid čitavom površinom stopala. Ne savijajte noge u kolenima i opustite ih. Možete staviti jastuk pod glavu ili leđa - važno je da vam bude jako udobno. Zatvorite oči i dišite. Stavi jedan dlan na stomak, a drugi na srce. Ostanite u ovom položaju oko 15 minuta.

2. Ardha Matsyendrasana - uvrtanje u sedećem položaju

Sedite na pod, spojenih nogu i uspravljene kičme. Prebacite desnu nogu preko leve, levu ruku oslonite preko desnog kolena i oslonite se desnim dlanom na pod iza sebe. Polako uvrnite kičmu, okrećući prvo struk pa ramena i vrat na desno, sve dok ne budete mogli da pogledate preko desnog ramena. Zadržite položaj uz lagano udisanje i izdisanje. Vratite se u početni položaj istim redosledom: opustite prvo mišiće struka, pa grudi i na kraju vrata. Ostanite uspravni ali se opustite. Uz izdah, vratite i desnu nogu u početni položaj. Ponovite, ovoga puta sa suprotnom nogom i rukom.

3. Dečija poza - Balasana

Sednite na pete tako da vam se nožni palčevi dodiruju i raširite kolena u stranu.

S udahom podignite ruke visoko u vazduh pa se s izdahom spustite u pretklon tako da torzo položite između butina. Izdužite ruke daleko ispred sebe. Kolena mogu biti u širini prostirke kako biste trbuh i torzo mogli spustiti što bliže podu.

Opustite glavu, odnosno vilicu i vrat. Omekšajte celo telo i jednostavno se prepustite položaju. Ako vam je naporno za ramena, ruke smestite uz telo tako da su dlanovi okrenuti prema gore. Položaj s rukama uz telo ima još bolji relaksirajući učinak.

Ostanite u položaju 1-3 minuta, odnosno onoliko dugo koliko vam odgovara. Dok ste u balasani, usmerite pažnju na disanje.

Izvor: Lovesensa