Štitna žlezda je endokrina žlezda koja proizvodi hormone koji sadrže jod, i koji su odgovorni za stvaranje i proizvodnju hormona koji kontrolišu celo telo. Prema Američkom udruženju za zdravlje štitne žlezde, ona može biti ili previše aktivna ili nedovoljno aktivna. Prema statistikama, žene imaju mnogo veći rizik da boluju od bolesti štitne žlezde nego muškarci.Ako vaše telo proizvodi previše hormona štitne žlezde, imate hipertiroidizam, a ako premalo, to je hipotiroidizam.

Suva, gruba ili lomljiva kosa može ukazivati na poremećaj štitne žlezde, odnosno na hipotireozu. Sa druge strane, hipertireoza može uzrokovati da kosa postane previše mekana.

Stručnjaci to objašnjavaju činjenicom da hormoni T3 i T4 imaju uticaj na zdravlje i stanje kose. Kada nivoi ovih hormona padnu izvan normalnog opsega, to utiče na razvoj nove dlake u korenu folikula dlake koja je povezana sa krvnim sudovima. Ukoliko štitna žlezda ne funkcioniše pravilno, ova veza je oslabljena, a samim tim i kosa gubi na kvalitetu. Prekomerno i brzo gubljenje kose u određenim delovima kože glave takođe može ukazivati na probleme sa hormonima.

Pored promena koje su vidljive na kosi, simptomi koji takođe mogu ukazivati na nepravilno funkcionisanje štitne žlezde su promena u energiji i raspoloženju, nervoza, nesanica, promene u apetitu, smanjen libido, oslabljen menstrualni ciklus, suva koža, nepravilan rad creva, poremećaj metabolizma...

Ukoliko neke od simptoma primećujete kod sebe, ne odlažite posetu endokrinologu.

Izvor: Sensa