Drevni jogijski tekstovi kažu i da naše energetsko telo prožima 72 hiljade tankih energetskih kanala (nadija) koji na fizičkom nivou, grubo rečeno, odgovaraju nervnom sistemu i krvotoku. Kroz njih teče životna energija te ako iz bilo kog razloga u tom toku dođe do blokade, nastaju poremećaji duševnog i fizičkog zdravlja. Od tog mnoštva energetskih kanala, tri su najvažnija:

  • ida
  • pingala
  • sushumna

Oni počinju u prvoj čakri (mooladhari) i susreću se u šest čakri. Ida nadi predstavlja ženske kvalitete, kreativnost, mentalnu aktivnost, introvertiranost, pasivnost, Mesečevu (hladnu) energiju, desnu polovinu mozga, simpatetički nervni sistem, dok je pingala muška energija, ekstrovertnost, fizička aktivnost, Sunčeva (topla) energija, parasimpatetički nervni sistem. Ravnotežu između ide i pingale, koje se kreću vijugavo, stvara sushumna, duhovni kanal koji na energetskom nivou prolazi središtem kičme.

Infekcije urogenitalnih organa

Na secištima ovih glavnih energetskih kanala nalaze se čakre - stalni vrtlozi energije kojih imamo sedam, a raspoređeni su od dna kičme do vrha glave te su međusobno funkcionalno povezani. Svaka čakra povezana je s određenim područjem u telu i emotivnim stanjem te na svoj način deluje na žensko zdravlje.

Kako ispraviti grešku četvrte čakre i pobediti alergije...

Prva čakra, mooladhara, obuhvaća karlicu i područje oko genitalija. Kod žena se nalazi na stražnjoj strani grlića maternice (gde se maternica i vagina spajaju). U slučaju oslabljenog rada ove čakre javljaju se problemi poput prolapsa ili infekcija urogenitalnih organa, protiv čega možemo preventivno delovati redovnim vežbanjem vaginalnih mišića.

Kegelove vežbe jačaju mišiće dna karlice...

Swadhisthana, druga čakra, smeštena je ispod pupka i povezana sa, između ostalog, polnim organima. Slab rad ove čakre odražava se malokrvnošću, bolnim i neredovnim menstruacijama, masnom kožom, preslabom ili prejakom seksualnom željom, bolovima u donjem delu leđa, neplodnošću.

Kad imamo nerešene probleme u ličnim ili poslovnim odnosima, s kreativnošću i / ili osećajem sigurnosti, preterano smo samokritični ili imamo manjak samopouzdanja, područje karlice i krsta postaje neotporno na bolesti. Ako žena oseća da njome upravljaju ili je kritikuju spoljne sile, da je okružena finansijskom ili fizičkom pretnjom, ako je u strahu ili nesigurnosti, razvijaju se problemi s jajnicima.

PageBreak

Štitna žlezda, estrogen i progesteron

Problemi sa vaginom, matericom ili grlićem maternice najverovatnije proizlaze iz stalnog osećanja da je prisiljena da radi nešto protiv svoje volje, bilo na poslu ili u vezi, dok zavisnost o seksu i vezama rezultira razvojem bolesti kao što su venerične bradavice, herpes i rak grlića materice.

Učestale urinarne upale uzrokovane su osećanjem besa i ljutnje, dok hronične upale bešike imaju žene sklone hirovitim promenama raspoloženja i opsesivnosti.

Česta potreba za mokrenjem bez upale može upućivati na to da žena pati od teskobe i nervoze ili hronične ljutnje.

Bolovi ili svrab povezani su s teskobom i ljutnjom zbog osećanja da nas partner ili situacija na poslu kontrolišu. Treća čakra, smeštena u području pupka, povezana je s osećajem preterane odgovornosti i našom intuicijom, a s četvrtom čakrom, anahatom, povezuju se srce, grudi, pluća, rebra, gornji deo leđa i ramena.

Nepravilan rad četvrte čakre može dovesti do problema s dojkama. S njom dovodimo u vezu sposobnost da izrazimo i uravnotežimo osećaje poput nemogućnosti davanja i primanja ljubavi (dojke su i telesna metafora za davanje i primanje), nesposobnost praštanja, tugu i neprijateljstvo. Energija emocija kao što su tuga, kajanje i klasično "slomljeno srce" čuva se u ovom području.

Štitna žlezda

Vishuddhi čakra "vlada" štitnom žlezdom i odgovorna je za komunikacijske sposobnosti i snagu volje. Nemogućnost izražavanja, a sa njom indirektno povezani problemi sa štitnom žlezdom, mogu uznemiriti i rad druge čakre te tako delovati i na rad polnih organa. Na primer, kod većine žena koje pate od hipotireoze može biti dijagnostikovan i sindrom policističnih jajnika.

Čakra "treće oko" povezana je s epifizom (pinealnom žlezdom) čiji rad može uticati na bilo koji sistem, posebno reproduktivni. Uravnotežićemo je zdravim izlaganjem Sunčevoj svetlosti, ranim odlaženjem na spavanje i ustajanjem. Epifiza iz serotonina (neurotransmitera poznatog kao "hormon sreće") stvara melatonin ("hormon spavanja" ili "hormon mraka") koji utiče na telesni bioritam.

Estrogen i progesteron u ženskom telu: 16 fizičkih simptoma poremećaja hormona...

U mraku nivo melatonina raste, a nivo serotonina pada, dok se tokom izlaganja svetlosti događa suprotno. Žene koje naginju PMS-u imaju nizak nivo serotonina, što može uzrokovati preuranjenu ili zakasnelu ovulaciju i neuravnotežen odnos estrogena i progesterona.

Estrogen i progesteron

Sahasrara, ili krunska čakra, vlada hipofizom (pituitarnom žlezdom), žlezdom nazvanom "kraljicom endokrinog sistema". Ako je njen rad uravnotežen - i ostatak sistema je uravnotežen. Ako radi nepravilno, to se odmah može osetiti na jajnicima i menstrualnom ciklusu.

Hipofiza luči folikul stimulacijski hormon (FSH), koji podstiče sazrevanje folikula u jajnicima, te luteinizirajući hormon (LH) koji reguliše sazrevanje folikula, lučenje estrogena i progesterona te ovulaciju. Njen rad možemo održavati uravnoteženim naprednim joga vežbama i pritiskanjem akupresurnih tačaka na jagodicama palčeva.