Poletnost je ključna reč za proleće. Ovo se odnosi na naše akcije, snagu misli ali i na stanje našeg fizičkog tela, jedinog pravog hrama koji imamo tokom života. Dobro je vreme da odbacimo loše navike koje nas usporavaju na putu našeg razvoja, ili da se usmerimo na one dobre koje doprinose lakoći pokreta i kvalitetu našeg dana.

Lepote dana, lepote tela, lepote misli...

Ako je naše telo zdravo i ako postoji energetski balans u radu organa, unutrašnji mir i ispunjenje, ako se ispravno hranimo i vežbamo, unutrašnja lepota sija iznutra ka spolja. Lepota je kada u potpunosti primetimo i lepotu oko sebe. Kada sjedinimo svoj mikrosvet sa makro događajima oko sebe.

Neometan protok čija i krvi u telu su osnovni preduslov za zdravlje. Ukoliko je on ometen na nekom mestu, prvi simptom pokazatelj koji se javlja je - bol. Neometan protok znači da smo protočni za tokove energije, da postoji adekvatna razmena sa čijem okoline. Veliki značaj kineske medicine je u tome što je fokus na prevenciji zdravlja.

Najbolji raspored dnevnih aktivnosti po kineskoj medicini...

Ona govori o ciklusima koji postoje u prirodi, o tome da isti ciklusi postoje u nama, i da je potrebno uskladiti se sa njima. Poštovanje nekih osnovnih pravila tokom svakog godisnjeg doba donosi sigurne plodove i rezultat da se osećamo dobro u svom telu, usklađeno sa okolinom.

U kineskoj tradicionalnoj medicini postoji čitav niz tehnika koje koristimo pored akupunkture i lečenja biljem. One poboljšavaju efekat terapije, a nekada se koriste i u cilju lečenja bolesti. To su pre svega medicinski tretman časama (ventuzama), guasha (povlačenje specijalnom pločicom po meridijanima tela) i moxibustija (zagrevanje meridijana i akupunkturnih tacaka stikom napravljenog od biljke Artemisie Vulgaris).

Zna se kada i kako ove tehnike koristi isključivo lekar, a kada je dovoljna obuka posle koje se tehnike mogu koristiti i samostalno pre svega u cilju prevencije oboljenja ili u cilju otkanjanja blazih simptoma nelagodnosti na određenim delovima tela.

PageBreak

Čitanje i tumačenje znakova sa kože

U kineskoj medicini se često govori o tome da je čovek jedan mikrouniverzum koji stalno komunicira i oslikava makrouniverzum oko sebe. Dodirna tačka ta dva sveta je - koža... Najveći organ našeg tela. Ona je tako važna jer se preko nje sve vreme odigrava komunikacija. Zato su mnoge Qi Gong vežbe usmerene na disanje putem kože, na fizičko aktiviranje kože lupkanjem, na aktivaciju pluća kao organa koji se "otvara" na koži...

Koža oslikava nas. Stari Kinezi kažu da je ona reljef nase duše. "Čitanje i tumačenje" znakova sa kože jedan je od dijagnostičkih metoda kineske tradicionalne medicine.

Kako se ispod površine koze nalazi veliki broj meridijana i kolaterala, preko nje delujemo i dosta utičemo na aktivaciju i tok čija. Jedan od metoda koja se koristi tokom cele godine a naročito se preporučuje tokom proleća zbog pokretanja čija i krvi u telu je kupiranje (tretman casama). To je drevni metod koji se u razlicitim formama javljao medju mnogim nacijama.

Jednostavna i efektna terapeutska tehnika koja moze biti koriscena sama ili u kombinaciji sa akupunkturom, moksibustijom ili biljem. Uglavnom se radi o "uvlačenju" vatre, tj. toplote u staklenu času radi smanjenja pritiska u istoj, nakon čega se polaganjem čase na telo izaziva vakum. Određenom tehnikom i u zavisnosti od pravca meridijana čaše se povlače po koži.

Terapija kupiranjem: drevni metod koji vraća vitalnu energiju...

Kako se preko kože može uticati na meridijane i kolaterale, cilj je da se zagreju (uglavnom) i pokrenu či i krv u istim. Ovom terapijom, dakle, delujemo na vitalnu energiju i cirkulaciju krvi.

Organ koji se aktivira u proleće je jetra i ona je povezana sa elementom drveta. Zato kažemo da je proleće simbol rasta, kao što i drvo raste ka nebu sa jedne strane a korenjem ka centru zemlje sa druge. Jetra se otvara u očima, pa ukoliko primetite da ovog proleca imate neke od simptoma crvenila, svraba ili boli, to može biti znak disbalansa ovog organa.

Organ jetra je povezana sa funkcijom tetiva našeg tela, a tetive su završeci kojima se mišići vezuju za kosti. One su bitne za pokretnost naših mišića a samim tim i za naše kretanje. Uglavnom se nalaze u okolini zglobova. Na našem telu postoji 13 većih zglobova i veliki broj manjih.

Zglobovi su jako značajni za naše telo i zovemo ih raskrsnicama, kako kroz njih prolaze glavni meridijani (energetske putanje tela). To su mesta gde se či našega tela razmenjuje sa čijem (energijom) okoline. Preporučljivo je tokom prolećnih meseci dan započeti laganim pokretanjem zglobova...

PageBreak

Holistika tela

...Pokretima čaša stimulišemo i oslobađanje patogenih faktora i toksina na površinu kože. Interesantno je kod ove tehnike sto po otisku koji ostaje nakon uklanjanja čaša, možemo zaključiti koji patogeni faktor postoji u telu. Otisak jako crvene boje ukazuje na postojanje vatre (prethodno mogu postojati simptomi vrućine, suve kože, nagle promene raspolozenja), plavi otisak na postojanje hladnoće (prethodno su mogli postojati simptomi hladnoće, bola, nedostatka znojenja), a nekada se mogu javiti i kapljice tečnosti ispod čaše (ovo ukazuje na postojanje patološkog faktora vlažnosti, pojavu nadutosti stomaka, pojačanog sekreta).

Tretman možemo ponoviti, a svaki sledeći put se i boja otiska promeni, pa tako pratimo i efekat terapije. Kako utičemo na organe, a u kineskoj medicni svaki organ je povezan sa određenom vrstom emocija, nakon tretmana moze doći i do oslobadđanja emotivnih tegoba. Jetra je povezana sa duboko potisnitim emocijama, nečem što nas "muči" duži vremenski period a nismo uspeli da pokazemo, izrazimo ili kažemo...

Vezuje se i za jak osećaj ljutnje ili besa. Normalno je ako ste promenjivog raspoloženja ovih meseci, ako vam se smenjuju osećaji tuge i radosti, mozda i pojava nekontrolisanog plača. Svakako da treba pogledati unutra i sa sobom obaviti "prolećan razgovor" a nakon toga poleteti ka letu, kada se aktivira srce, organ koji je povezan sa elementom vatrom, radošću i naravno ljubavlju...

Uglavnom je prvi simptom posle terapije osećaj lakoće i otkanjanje bola. Ovo je jedan od razloga zašto je dobro uraditi ovaj tretman tokom proleća, jer aktiviramo kretanje čija kroz meridijane. Takođe, ukoliko se osoba nakupila zime tokom prethodnih meseci, ovo je jedan od načina kako se ona može odstraniti iz tela, pa su pečati koji se sada pojavljuju uglavnom plave boje.

Vitamini lepote: pročitajte molbe koje vam šalju koža i kosa...

Indikacije za ovaj tretman su glavobolje, vrtoglavice, kašalj, astma, epigastrični bol, povraćanje, konstipacija, dijareja, istegnuća, prehlada, menstruacioni bol, bol u tetivama i kostima (postojanje patoloških faktora vetar - vlažnost u kineskoj medicini).

Mnogobrojni su pozitivni efekti tretmana:

  • aktivacija vitalne energije
  • pokretanje krvi u meridijanima i kolateralama
  • zagrevanje kože
  • jačanje slabih funkcija organa
  • otklanjanje bola i grča u telu
  • osećaj relaksiranosti i opuštenosti nakon tretmana
  • poboljšavanje metabolizma i imuniteta