Na pijacama ima raznovrsnog voća, ali smo svi zaboravili da stare sorte poput drenjina. O njima u julskoj broju magazina Sensa piše Dunja Gulin, autorka zdravih recepata (www.dunjagulin.com)

" Najviše su me iznenadili rezultati mnogih istraživanja koja potvrđuju da plodovi drenjine sadrže dvostruko više vitamina C od pomorandži i jagoda, pa čak više od limuna i kivija. Budući da je vitamin C antioksidans koji nas štiti od kardiovaskularnih bolesti
i podstiče optimalan rad imuniteta, plod drena je zaista lekovit i trebalo bi obavezno da se nađe na našem letnjem jelovniku. Očišćeni i zamrznuti plodovi mogu se dodati u smutije i jutarnje kaše, a u kombinaciji s jabukom i drugim voćem u razne deserte, poput štrudli, pita, mafina i biskvitnih kolača. Recepti u ovom broju su oni koje volim da pripremam sa zrelim svežim drenjinama, a kada nisu u sezoni, možete iz zameniti zamrznutim plodovima ili nekim drugim bobičastim voćem."

Letnji doručak s heljdom i drenjinama

• 120 g heljde

• 1 kašičica limunovog soka ili jabukovog sirćeta

• voda za natapanje

• 1 kašika lanenih ili čija semenki

• 1 kašika putera od orašastih plodova ili 2 kašike sitno seckanih tostiranih orašastih plodova

• ¼ šoljice zrelih drenjina (svežih ili zamrznutih), očišćenih

• 2–3 urme

• prstohvat soli

• kokosovo ili drugo biljno mleko, do željene gustine

Priprema:

Heljdu natopite preko noći u vodi s dodatkom limunovog soka ili sirćeta. Ocedite i dobro isperite. Sve sastojke blendirajte u gusti
krem (gušći od smutija), dodajući biljno mleko u zavisnosti od ukusa. Ova količina je dovoljna za dve osobe.

Još inspiracija za doručak potražite u videu ispod:

Zdravi doručak s ovsenim pahuljicama TikTok/bveganbridie

Izvor: Sensa