Još pre nego što krene proleće počinjemo da se brinemo o svojoj kilaži, plaranirajući dijetu. To se nastavlja sve do odlaska na more, a tih poslednjih nekoliko dana mnogi znaju da drastično redukuju ishranu ne bi li izgubili što više kilograma. Takva praksa ostavlja negativne posledice na naš organizam, može da dovede do hormonskog disbalansa, ali i da podstakne brže starenje. Evo koji režimi i dijete su posebno opasni:

Nedovoljan unos proteina

Mnogi se odričnu mnogih namirnica kako bi smršali, a ne vode računa o sastavu kalorija. Ako ne unosite dovoljno proteina, velike su šanse da nećete uspešno smršati. Proteini su ključni za izgradnju mišića, a mršavljanjem ih gubimo, zajedno sa salom. U tom procesu može da dođe do usporavanja mezabolizma, smanjenja snage, a u nekim slučajevima i do gubitka koštane mase. Stoga, da bi naše telo bilo zdravo, a muskulatura snažna, neophodno je da unosimo dovoljnu količinu proteina.

Brojanje kalorija

iako je kalorijski deficit ključan za mršavljenje, trebalo bi da se više fokusirate na uravnoteženu ishranu nego na kalorije. Dešava se da se neko opredeli za niskokalorični, ali prerađeni obrok od nekvalitetnih namirnica umesto kaloričnijieg koji je zdraviji, bogatiji nezasićenim mastima i omega- 3 masnim kiselinama. Dijetetičari savetuju da obratite više pažnje na nutritivni sastav i da birate namirnice koje su bogate vitaminima, mineralima, vlaknima i zdravim mastima.

Izbacivanje ugljenih hidrata

Atkinson i keto samo su neke od dijeta koje se baziraju na izbacivanju ugljenih hidrata. Iako njihovo eliminisanje može da bude korisno za gubitak težine generalno, izbacivanje složenih ugljenih hidrata kao što su sveže voće, skrobno povrće i integralne žitarice može usporiti gubitak težine, pa čak i doprineti prevremenom starenju jer su ove namirnice dragocen izvor vlakana i drugih važnih hranljivih materija. Ove dijete dozvoljeno je praktikovati samo kratak vremenski period jer su veoma restriktivne i nikako ne smeju da budu način ishrane.

Zamene za obrok

Mnogi u pokušaju da smršaju izbegavaju da jedu klasične obroke, pa se opredele za različite vrste smutija, proteinskih napitaka i štanglica. Iako ove zamene za obrok sadrže i kvalitetne sastojke, često su pune veštačkih zaslađivača, čak i šećera, skivenih masnoća... Redovna konzumacija visoko prerađene hrane povezana je sa brojnim hroničnim bolestima. Isto tako, previše šećera može doprineti i razvoju hroničnih bolesti i ubrzati proces starenja.

Izbegavanje masnoća

Ovo je jedna od najčešćih zabluda svih koji bi želeli da smršaju. Uopšte ne morate da izbegavate masti da biste izgubili težinu. U stvari, vašem telu su neophodne zdrave masti da bi preživelo. Iako mast ima više kalorija (1 gram masti = 9 kalorija) u poređenju sa ugljenim hidratima ili proteinima (1 gram ugljenih hidrata ili proteina = 4 kalorije), masti su nam potrebne za metabolizam i hormonski balans. Umesto rafinisanih ulja i margarina, jedite zdrave masti koje se nalaze u orašastim plodovima, semenkama, avokadu, maslinovom ulju i lososu. Ove zdrave masnoće važne su i za kožu, kosu, ali i za srce i mozak.

Izvor: Sensa