Kako se približavamo letu, mnogi razmišljaju o kilogramima, mršavljenju, dijetama, pripremaju se za more i plažu. Često se kasno setimo da želimo promenu, a onda mnoge žene praktikuju iscrpljujuće i nezdrave dijete koje navodno obećavaju brz gubitak kilograma, ali to je zabluda. Osim što su opasne po zdravlje, ovakve dijete ne mogu vam pomoći da se trajno rešite nezdravih masnih naslaga.

Pitali smo stručnjaka kako smršati do leta - nutricionista Aleksandra Sedlarević iz nutricionističkog studija Aleavita, dala nam je praktične savete kako da zdravo smršamo, uvedemo zdrave navike i izaberemo pravi put za gubitak kilograma.

"Nutricionista ce uvek reći cilj ne traba da bude kako da smršamo do leta ili nekog nama bitnog događaja, već kako da uvrstimo zdrave navike kako bi uvek bili spremni za svaki bitan događaj. Ako smo se već setili dva meseca pred leto da je ostao jos koji visak kilograma posle zimskih jakih obroka onda savet je da u svakodnevnu ishranu uvrstimo sveže namirnice koje nam proleće donosi. Lagani obroci koji imaju dosta svežeg voća i povrća. Svakom od nas kada krene toplo vreme prijaju lagani obroci pa tako za užine pravite voćne salate od sezonskog voća, jagode, grožđe, maline, borovnice."

Aleksandra nam daje predloge za doručak i ručak: " Za doručak možemo uvek da izaberemo namaz od mladog sira, namaz od avokada koji ima nisku kaloričnu vrednost uz neko bareno jaje, svezu salatu i integralni hleb. S obzirom da sada imamo dosta zeleniša pa tako mozemo praviti spanać sa kiselim mlekom ili čak možda i sarmice sa zeljem mogu biti odlican izbor za lagani ručak. Što više tečnosti i unos citrusa, ceđenih svežih sokova da očuvamo imunitet. Uvrstite barem 4 obroka u toku dana i neka to budu lagani obroci sa minimalnom termičkom obradom. Izbegavanje testa, gotovih prozivoda, restoranske hrane, i naravno slatkiša."

Omiljena poslastica tokom leta svakako je sladoled, a ukoliko imate potrebu da se rashladite, a istovremeno zasladite i gubite kilograme, nutricionista Aleksandra Sedlarević daje sjajan recept za pripremu domaćeg sladoleda:

Šumsko voće sladoled - 1zaleđena banana (iseckajte banane pre nego što ih zaledite), šoljica zaleđenih malina, šoljica zaleđenih borovnica, pola šolje svežih malina. Sve sastojke stavite u
blender te mutite dok ne dobijete sjedinjenu masu, po potrebi dodajte i malo vode. Potom stavite u zamrzivač (ako imate kalupe za sladoled stavite u kalupe) kada se masa zaledi izvadite kugle i poslužite. I deca ce uživeti u ovom zdravom sladoledu.

Izvor: Sensa