Tokom vrelilh letnjih dana trebalo bi da unosimo što više tečnosti. Osim vode, koja je najvažnija, hidrataciji organizma doprinosi i hrana. Pojedine namirnice su veoma bogate vodom, pa bi obavezno trebalo da se nađu na našoj trpezi kada temperature pređu 30. podeljak. Osim što hidriraju, veoma su zdrave, zahvaljujući riznici vitamina, minerala i vlakana. Evo koje su to namirnice:

Lubenice

Omiljena letnja poslastica mnogih sadrži čak 92 odsto vode. Iako spada u povrće, zahvaljujući velikoj količnini šećera više nalikuje voću. Jedna kriška sadrži oko 45 kalorija. Osim vode, sadrži i magnezijum, vitamin A, C, B6 kao i L-citrulin, aminokiselinu koja pomaže u smanjenju bolova u mišićima nakon treninga.

Dinje

Mirisna zelena ili sočna žuta dinja- za koju god da se odlučite biće odličan izbor. Sadrži preko 90 odsto vode, 3 puta više kalijuma od lubenice, karotenoide, biljna vlakna...Dobra je za probavu, za snižavanje krvnog pritiska, za regulisanje šećera...

Krastavci

Omiljeni sastojak letnjih salata, krastsavac, sadrži više od 90 odsto vode, kao i solidnu količinu vitamina C i A. Sadrže kalijum, stoga ih ne bi trebalo soliti kuhinjskom, tjh.natrijumovom soli.

Zelena salata

Ovo lisnato povrće sadrži 96 odsto vode, vitamine A i C, vitamine B grupe, a od minerala ima gvožđe, kalcijum, cink, bakar, magnezijum i fosfor. Osim toga, odličan je izvor vlakana. 

Paradajz

Od proleće do leta možemo uživati u sočnim plodovima ovog crvenog blaga. Niskokalorićna je narmirnica sa više od 90 odsto vode. Sadrži likopen, moćan antioksidans koji ima važnu ulogu u brorbi protiv malignih bolesti. Ima i vitamin C, E, A minerale bakar i gvožđe… Štiti srce i krvne sudove.

Tikvice

Ovo povrće sadrži čak 94 odsto vode. Zbog toga imaju malo kalorija, oko 20 kcal u jednoj porciji od 125 grama. Sadrže dosta vlakana, vitamin C (35% dnevnih potreba u jednoj porciji). Tikivice mogu da se jedu na mnogo načina- kao salata, da se pohuju, peku u rerni, a mogu da budu i alternativa pasti, tj.da se od njih naprave rezanca.

Zelene paprike

Sadže 92 odsto vode. Osim toga, obiluju vitaminima i mineralima, uključujući vitamin C, vitamin B, tiamin, beta-karoten i folnu kiselinu. Najbolje je jesi ih u svežem stanju, kao salatu jer tako zadržavaju najviše vitamina.

Jagode

Iako možda na prvi pogled ne deluje tako, jagode su veoma bogate vodom- preko 90 odsto. Zdrave su jer su riznica antioksidanata, kao i vitamina C. 

Pomorandže

Ovo slasno mediteransko voće sadrži oko 87 odsto vode, a značajan je i izvor vitamina C, B1, B9, kalijuma kao i vlakana.

Ananas

Još jedno sočno voće koje ima visok procenat vode, on iznosi 87 odsto. Ananas je takođe jedna od namirnica koja je odličan izvor vitamina C, B6, gvožđa, magnezijuma, kalcijuma. Sadrži enzim bromelin za koji se veruje da pomaže pri mršavljenju i izbacivanju viška vode iz tela.