Proleće je uveliko stiglo, a to znači bogatu ponudu na pijacama! Stižu sezonske namirnice i to je ono što doktori preporučuje da se jede- hrana koja uspeva na podneblju u kojem živite. Naročito se preporučuje povrće jer je bogato vitaminima, mineralima i vlaknima. Ako volite tikvice, evo jedne ideje za lagani ručak koji neće oduzeti puno vremena, a svima će se dopasti. Reč je o pasti! Možete je praviti kao klasičnu, sa pavlakom za kuvanje i slaninom ili u veganskoj varijanti s biljnim sirom. Izbor je na vama!

Sastojci:

- 200 g testenine po želji

- 500 g tikvica 

- 30-50 g tvrdog sira (može i biljni kačkavalj)

 240 ml pavlake za kuvanje

- 1 čen belog luka

- origano, so i biber

- ulje

- 40 g seckane slanine ( može i bez slanine)


Priprema:

U provrelu i posoljenu vodu stavite testeninu i ostavite da se kuva prema uputstvu sa kesice. Prosek je 8-10 minuta. Za to vreme izrendajte tikice i posolite ih i promešajte. Propržite u tiganju seckanu slaninu dok ne porumeni, pa stavite sa strane, na papirni ubrus da se ocedi višak masnoće. Narendane tikvice sipajte u tiganj, dodajte začine i propržite oko 5 minuta. Dodajte pavlaku, slaninu, origano, iseckani beli luk i još malo propržite, a zatim sklonite s vatre. U sos od povrća dodajte proceđenu pastu i izrendajte sir. Sve dobro promešajte, pa poslužite tok je toplo.  

Detaljnu pripremu pogledajte u videu ispod:

Šapagete s tikvicama tik tok/smittenkitchen

Izvor: Sensa