SMANJUJE HOLESTEROL, OPORAVLJA JETRU, ŠTITI OD BOLESTI: Ova super zdrava biljka neobičnog ukusa može da uspeva i kod nas

Rabarbara je vrsta lisnatog povrća sa debelim, crvenkastim stabljikama. Poslednjih godina doživela je popularnost u Evropi i Severnoj Americi gde se koristi kao zdrav sastojak mnogih slatkih jela i napitaka, može da uspeva i na našem podneblju u bašti, a u Aziji je od davnina poznata po svojim lekovitim sastojcima, pa se koren koristio kao lek.

Izgledom podseća na celer, samo što joj je stabljika rozikaste boje. Birajte one koje su čvrste i hrskave, bez oštećenja. Treba napomenuti da se listovi ove biljke ne jedu. Rabarbara ima karakterističan kiselkasto- sladak ukus. Najčešće se jede kuvana, u supama, džemovima, sosovima, može da se stavi i u kolače, kao i da se koristi za pripremu koktela i osvežavajućih napitaka.

Niskokalorično i zdravo povrće

Sadrži dosta antioksidanata, posebno antocijana i proantocijana, koji se bore protiv slobodnih radikala, prevrmenog starenja, stresa, raznoraznih bolesti i upala. Rabarbara je odličan izvor vitamina K, koji je važan za zdravlje kostiju, ima dosta vitamina C, vlakana, kalijuma. Pošto sadrži dosta vlakana, dobra je za probavu, poboljšava varenje, sprečava zatvor, a prema nekim studijama pomaže i u smanjenju lošeg holesterola. Jenda studija objavljena u Americi pokazala je da su ispitanci koji su jeli ovo povrće pokazali poboljšanje rada jetre koja je prethodno bila oštećena usled prevelike konzumacije alkohola.

Antioksidanti koje rabarbara sadrži sprečavaju prevremeno starenje, podstiču porizvodnju kolagena u koži, usled čega ona duže ostaje jedra i zategnuta.

U videu ispod pogledajte kako možete da prirpremite osvežavajući napitak od ovog povrća:

Limunada od rabarbare tiktok/ hereatthecottage

Izvor: Sensa