Izbalansirana ishrana je više od pola zdravlja - konzumiranje svežeg voća i povrća je "gorivo" za naš organizam. Međutim, čak i kada odlučimo da se hranimo zdravo, ponestaje nam ideja i imamo monoton način ishrane. Ovo je jedna od najvećih grešaka koje ljudi prave i zbog koje odustaju od zdrave hrane. Postoji bezbroj namirnica, različitih ukusa, mirisa i raznovrsnih boja koje nam je priroda dala, sa sastavom koji može oporaviti telo. Nažalost, mnoge neverovatno zdrave namirnice ostaju u zaboravu, naročito kada se prate trendovi nove superhrane. Jedna od takvih namirnica je čudotvorna rotkvica.

Svi je volimo u kombinaciji sa salatom, ali ne treba zanemariti da je njen uticaj na ljudski organizam izuzetno blagotvoran, posebno za žene. Ruska doktorka, nutricionistkinja Ana Drobiševa objasnila je za Sputnjik kod kojih tegoba nam rotkvica može pomoći: "Za rotkvicu se može reći da je lekovito povrće. Ona ima antibakterijska svojstva i zato je potrebno da je jedete kada ste bolesni. Ona je i odličan proizvod za žene jer normalizuje hormone, smanjuje bolove tokom mesečnih ciklusa i usporava starenje kože."

Ipak, rotkvice se ne preporučuju baš svima, pa je doktorka naglasila da njenu konzumaciju treba da izbegavaju osobe koje imaju problema sa digestivnim traktom, bubrezima, boluju od gihta, kao i trudnice, jer sadrže masti koje povećavaju tonus materice.

"Ovo povrće je zdravo i za muškarce, jer povećava nivo testosterona i smanjuje upalu prostate. Rotkvice se mogu dodati u salatu, začinjene maslinovim uljem i limunovim sokom. Takođe se veoma lepo kombinuju sa jelima od mesa." - objasnila je nutricionistkinja.

Postoje razne varijante kako možete iskoristiti rotkvicu u pripremi jela, a najbolje se slažu sa zelenom salatom. Rotkvice se mogu marinirati, ubacivati u čorbe i razne varijante salata, a vrlo su zahvalna namirnica kada je reč o dekoraciji predjela.

Izvor: Sensa