Sejtan je glutenska proteinska zamena za meso. Pogodan za raznovrsnu upotrebu u mnogim jelima.

Možete ga marinirati i čuvati u marinadi nekoliko dana u frižideru, a kad vam je najzgodnije, pripremite ga na željeni način. Vrlo je ukusan ako ga poslužite uz povrće i umak od jogurta.

Sastojci

  • 400 g sejtana
  • 1 kašika senfa (za marinadu)
  • 3 kašike tamari umaka (za marinadu)
  • 2 šargarepe
  • 2 krompira
  • 1 sveža paprika
  • 1 luk
  • 1 glavica brokolija
  • 3 kašike maslinova ulja
  • 1 čajna kašičica suvog biljnog začina
  • himalajska so, biber - količina po želji

Priprema

Pomešajte tamari umak i senf. Sejtan isecite na šnite debljine oko 7 mm. Marinirajte ih u marinadi najmanje pola sata. Uključite pećnicu na 200°C.

Očistite i operite šargarepu, krompir, papriku, luk i brokoli. Šargarepu i krompir isecite na štapiće, a papriku i luk na manje komadiće. Brokoli razdelite na cvetove, a svaki cviet na manje, jednake komade.

Svo povrće stavite u posudu, začinite i dobro promešajte. Neka malo odstoji.

U pekač sipajte začinjeno povrće, dodajte 1,5 dl vode, pokrijte pa prebacite u zagrejanu rernu. Pecite dok povrće ne omekša, a pred kraj otklopite da se malo zapeče.

Sejtan izvadite iz marinade pa svaku šnitu kratko pržite na maslinovu ulju sa svake strane, dok ne poprimi smeđkastu boju.

Izvor: Alternativa za vas