Sejtan je glutenska proteinska zamena za meso. Pogodan za raznovrsnu upotrebu u mnogim jelima.
Možete ga marinirati i čuvati u marinadi nekoliko dana u frižideru, a kad vam je najzgodnije, pripremite ga na željeni način. Vrlo je ukusan ako ga poslužite uz povrće i umak od jogurta.
Sastojci
- 400 g sejtana
- 1 kašika senfa (za marinadu)
- 3 kašike tamari umaka (za marinadu)
- 2 šargarepe
- 2 krompira
- 1 sveža paprika
- 1 luk
- 1 glavica brokolija
- 3 kašike maslinova ulja
- 1 čajna kašičica suvog biljnog začina
- himalajska so, biber - količina po želji
Priprema
Pomešajte tamari umak i senf. Sejtan isecite na šnite debljine oko 7 mm. Marinirajte ih u marinadi najmanje pola sata. Uključite pećnicu na 200°C.
Očistite i operite šargarepu, krompir, papriku, luk i brokoli. Šargarepu i krompir isecite na štapiće, a papriku i luk na manje komadiće. Brokoli razdelite na cvetove, a svaki cviet na manje, jednake komade.
Svo povrće stavite u posudu, začinite i dobro promešajte. Neka malo odstoji.
U pekač sipajte začinjeno povrće, dodajte 1,5 dl vode, pokrijte pa prebacite u zagrejanu rernu. Pecite dok povrće ne omekša, a pred kraj otklopite da se malo zapeče.
Sejtan izvadite iz marinade pa svaku šnitu kratko pržite na maslinovu ulju sa svake strane, dok ne poprimi smeđkastu boju.
Izvor: Alternativa za vas
ISPOVEST ŽENE KOJA SE RAZVELA POSLE 33 GODINE BRAKA: "Uselila sam se u garsonjeru sa jednim koferom, bila sam presrećna"
VELIKI HOROSKOP ZA NAREDNIH 6 MESECI - OD JUNA DO DECEMBRA: Ovan postiže cilj i uspeh, Lav ulazi u novu ljubavnu vezu!
KAKO DA NOSITE PANTALONE AKO IMATE PREKO 50: 6 najboljih saveta profi stilista - izgledaćete mlađe, vitkije i super šik
PSIHOLOŠKI TEST - DA LI MAČKA SA SLIKE SILAZI ILI SE PENJE UZ STEPENICE: Odgovor otkriva kakva ste ličnost zapravo!
TEST LIČNOSTI OD 15 SEKUNDI, IZABERITE KOJA BISTE ŽIVOTNIJA NAJPRE BILI: Otkriva ko ste zaista i kako vas drugi vide!