Lepota i zdravlje svake žene usko su povezani sa njenim načinom ishrane, isto je sasvim tačno i za hormone.

Hormonska ravnoteža je neophodna za celokupno fizičko zdravlje svake žene. Naša ishrana indirektno utiče na mehanizme tela, posebno na produkciju specifičnih hormona.

Izbalansiran način ishrane poitivno će uticati na hormonskistatus i telesnu težinu, a evo koja hrana se preporučuje, a koju treba izbegavati.

Pročitajte još:

Simptomi koji ukazuju da hormoni uzrokuju anksioznost: obratite pažnju na ova 4 hormona

3 PRIRODNA LEKA ZA HORMONE: Treba da ih koristi svaka žena

Ovi začini vraćaju hormone u ravnotežu: evo kako žene mogu da spreče hormonski disbalans

Hormonska dijeta

Ove preporuke za ishranu pogodne su za žene različlitih starosnih grupa. Predlažemo vam namirnice koje će vam pomoći u PMS-u, tokom menstrualnog ciklusa ili menopauze. Odnosno, uvek kada su vaši hornoni izloženi promenama.

Hrana koja podstiče ravnotežu hormona

Riba i piletina - odličan su izvor proteina i održavaju mišićno tkrivo. Naročito se preporučluju tokom menopauze kada se pojačano gubi elastičnost mišića. Takođe, masna riba (losos, skuša, sardina) pozitivno utiče na raspoloženje i sprečava kardiovaskularna oboljenja.

Kupusasto povrće

Brokoli, kupus, prokelj i karfiol pozitivno deluju na povišen nivo estrogena i smanjuju rizik od raka dojke. Višak estrogena najčešće se javlja kod žena sa prekomernom težinom.

Vitamini B

Nedostatak vitamina B u organizmu negativno utiče na fizičko i mentalno zdravlje, naročito može izazvati depresivna stanja. Redovno konzumirajte hranu sa visokim nivoom vitamina B - žitarice od celog zrna, govedina sa niskim procentom masti...

Špargla, dinja i zelena salata

Ove namirnice mogu pomoći da neutrališete neprijatan simptom nadimanja koji se može javiti usled hormonskog poremećaja.

Na sledećoj strani pročitajte koja hrana je opasna po zdravlje hormona!

PageBreak

Evo koja hrana je štetna po zdravlje hormona:

Šećer

Namirnice koje sadrže visok nivo šećera i fruktoze negativno utiču na hormonski status žene. Često konzumiranje slatkiša i kupovnih sokova dovode do viška kilograma i hormonskog disbalansa.

Kofein

Prekomerno konzumiranje kafe ili čaja, odnosno pića koja sadrže kofein, može pojačati neprijatne simptome znojenja i talasa vrućine koji su karakteristični u periodu menopauze. Takođe, negativno utiču na sklad vaših hormona.

Pročitajte još:

Alkoholna pića

Prekomerno konzumiranje alkohola pojačava neprijatne simptome uzrokovane disbalansom hormona, a mogu da poremete rad glavnih hormona, poput estrogena i progesterona, najčešće pivo. Kada želite da se opustite uz neke piće, popijte čašu crnog vina.

Masna hrana

Ako u ishrani imate pretežno amsnu hranu, poput pržene hrane, brze hrane i masnog mesa, povećan je rizik od lošeg stanja hormona.

Začinjena i ljuta hrana

Ljuti sosevi i začini mogu izazvati neprijatne hormonske promene i simptome. Zamenite ih lganim začinskim biljem koji će pozitivno uticati na vaše zdravlje.

Izvor: Lovesensa