Ako ste uhvatili sebe da često jedete jednoličnu hranu, promenite ovu lošu naviku. Time ćete svom organizumu obezbediti mnogo važnih vitamina i minerala, kao i hranljivih sastojaka. Jedna od moćnih namirnica koja bi trebalo da bude na svakoj trpezi jeste kinoa. Spada u super-hranu jer ima visok sadržaj antioksidanata i flavonoida koji deluju protiv upala i virusnih infekcija. Takođe, sadrži mnogo više biljnih vlakana nego druge žitarice, odličan je izvor proteina (100g sadrži 4,5g proteina)  kao i minerala- kalijuma, cinka, gvožđa i magnezijuma.

Velika prednost ove žitarice je to što ne sadrži gluten pa može biti deo ishrane svih onih koji su alergični ili ga izbegavaju. Veoma je hranljiva, a pogodna je i za restriktivni reži ishrane.

Mnogo je načina da ovu žitaricu uvrstite u svoju ishranu. Evo jednog predloga.

Kinoa kapreze

Sastojci:

  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 čen belog luka
  • 2 šolje zgnječenog paradajza
  • 2 kašike balzamiko sirćeta
  • 2 šolje kuvane kinoe
  • 2 šolje kuvane i iseckane piletine
  • 3 šolje bebi spanaća
  • 1 šolja prepolovljenih čeri paradajza
  • 1 šolja narendanog kačkavalja
  • začini (so, biber, bosiljak...)

Priprema:

Propržite beli luk u dubljem tiganju na srednje jakoj vatri. Dodajte izgnječeni paradajz, balzamiko sirće i željene začine. Umešajte kinou i iseckanu piletinu. Dodajte spanać i dinstajte nekoliko minuta dok povrće ne omekša. Sklonite sa vatre i pospite čeri paradajzom i narendanim kačkavaljem. Poklopite tiganj i ostavite da se sir istopi. Ukrasite listićima bosiljka.

Izvor: Sensa