Da li vas je nekad dok tonete u san probudio snažan trzaj sopstvenog tela? Da li ste se osetili kao da vas je udarila struja? Ova pojava naziva se hipnički trzaj i uopšte nije retka. Prema nekim istraživanjima pogađa oko 70 odsto svetske populacije. dr. Raj Dasgupta, docent kliničke medicine. Dr Raj Dasgupta, docent kliničke medicine sa Univerziteta Južna Kalifornija, objašnjava da je ovo benigna pojava i nije razlog za zabrinutost, ali bismo mogli da povedemo računa o svojim navikama koje mogu imati uticaja na pojavu hipničkih trzaja i samim tim na kvalitet sna:

1. Nedostatak sna

Kada je reč o hipničkim trzajima, nedostatak sna je najčešći uzrok. To može da znači da nedovoljno ili nekvalitetno spavate, tj. vaše telo ne dostiže dublju REM fazu sna koja je obnavljajuća. S tim u vezi jedino što treba da uradite je da spavate više! Pokušajte minimalno sedam sati i trudite se da uvek u isto vreme odlazite u krevet. Pre spavanja nemojte koristiti telefon i tablet jer njihovo plavo svetlo remeti san.

2. Preveliki stres

Mentalni i emocionalni stres takođe mogu podstaknuti hipničke trzaje. Probajte tehnike opuštanja, meditacije, joge pred spavanje. Nemojte raditi dokasno i nemojte gledati uznemiravajuće sadržaje koji vas dodatno mogu opteretiti.

3. Previše kofeina

Stimulansi, poput kofeina i nikotina, takođe su povezani s hipničkim trzajima, stoga je logično ako kao njihovu posledicu imate nesanicu. Što manje spavate, više kofeina će vam biti potrebno da vas preko dana drži budnima. Ograničite količinu kofeina na najviše tri kafe dnevno.

4. Apneja u snu

Budući da se hipnički trzaji događaju tokom prelaza između budnosti i sna, verovatnije je da će se dogoditi ako imate apneju u snu, tj.kratak prestanak disanja u trajanju od nekoliko sekundi. Nedostatak kiseonika izazvanim ovim poremećajem izaziva stalna buđenja. Apneju teško da možete sami da prepoznate, najbolje je da vam partner u tome pomogne. Neki od simptoma mogu biti glasno hrkanje, gušenje, pospanost tokom dana, bez obzira na to koliko ste spavali, buđenje sa suvim ustima i bolom u grlu, jutarnja glavobolja. Apneja u snu može biti opasna stoga obavezno posetite lekara.

Šta je sindrom nemirnih nogu?

Iako mogu delovati slično, hipnički trzaji vrlo se razlikuju od stanja poput sindroma nemirnih nogu. Ovaj sindrom nije poremećaj spavanja, ali je poremećaj koji vas sprečava da spavate. Savet je da pre odlaska u krevet uradite vežbe istezanja.

Šta je s trzanjem tokom spavanja?

Druga vrsta trzanja ili pokreta koje biste mogli da osetite naziva se periodični poremećaj pokreta udova. Oni se događaju noću i obično zahvataju noge. Trazanje nogu nije opasno, ali vas takođe može probuditi i poremetiti san.

Izvor: Sensa