Tehnike relaksacije obično uključuju fokusiranje vaše pažnje na nešto smirujuće i povećanje svesnosti o sopstvenom telu. Koju god tehniku da izaberete, važno je da je primenjujete redovno, da biste stalno uživali u blagodetima koje ona pruža. Među ove tri tehnike koje vam predlažemo, izaberite onu koja vam najviše odgovara

Autogenička relaksacija.

To je metoda koja se oslanja na ono što dolazi iz vas, iz unutrašnosti vašeg duha i tela. U ovoj tehnici koristite i vizuelizaciju i svesnost tela da biste smanjili stres. U mislima se ponavljaju reči ili sugestije koje će vam pomoći da se opustite i oslobodite stegnutosti u mišićima. Možete, na primer, zamisliti mirno mesto i zatim se fokusirati na kontrolisano, relaksirajuće disanje. Sporim i dugim uzdasima ćete opusiti i smanjiti brzinu otkucaja srca. Pokušajte sa različitim fizičkim senzacijama, koje se javljaju kada opuštate jedan po jedan deo tela. Ponavljajte u sebi rečenicu koju ste sami osmislili, a koja će na vas delovati stimulativno i opuštajuće.

Progresivna mišićna relaksacija.

U ovoj tehnici fokusiraćete se na lagano stezanje opuštanje svake mišićne grupe. Ovo će vam pomoći da osetite razliku između mišićne tenzije i opuštensoti. Postaćete svesniji fizičkih senzacija Počnite da stežete i opuštate mišiće na stopalima i postepeno prelazite na druge grupe, sve do glave. Neka mišićni grč traje pet sekundi, a opuštanje 30. Ponovite nekoliko puta pre nego što nastavite dalje.

Vizuelizacija.

U okviru ove metode relakscije, stvaraćete mentalne slike i krenuti na vizuelno putovanje ka mirnim, opuštajućim mestima ili situacijama. Tokom vizuelizacije, pokušajte da koristite što više čula možete, uključujući miris, vid, zvuk i dodir. Ako zamišljate da se opuštate pored okeana, na primer, pokujšajte da osetite u mislima miris slane vode, toplotu sunca na vašem telu, čujete zvuk talasa koji zapljuskuju obalu. Dok ste na svom zamišljenom putu, sedite na neko tiho i udobno mesto, a najbolje je da nosite komotnu odeću.