Ukoliko imate problem sa nesanicom i često ne možete da zaspite, preporučujemo da isprobate određene joga asane koje vas mogu umiriti i pripremiti vaše telo za kvalitetan san. Dobar san je neophodan za mentalno i fizičko zdravlje, kao i za obavljanje niza aktivnosti koje ste isplanirali.

Ne morate biti vrhunski vežbač ili super fleksibilni kako biste uradili ove vežbe. One su prilagođene za potpune početnike, a kada ih uradite prvi put, preporuka je da u pozama ne ostajete dugo. kasnije možete pojačavati vreme i intezitet. Za sve ove joga asane, koje će doneti unutrašnji mir, pomoći protiv stresa i učiniti da se lakše uspavate, neće trebati duže od 5 do 10 minuta. Imaće blagotvoran efekat po telo i um i mogu učiniti da se sjajno osećate pre nego što utonete u san. Evo koje se 3 joga vežbe preporučuju pred spavanje:

1. Balasana - poza deteta

Ova poza će opustiti vaš nervni sistem, leđa, ramena i stomak, a sjajno deluje i protiv nadutosti i bolnih menstrualnih ciklusa. Zadnjicu smestite na pete, ruke ispružite napred i opustite se. Ostanite u položaju oko 2 minuta, a tokom izvođenja asane važno je da dišete smireno, svesno i duboko. 

balasana dečija poza joga za spavanje
Shutterstock 

2. Supta Bada Konasana

Naziva se još i poza leptira. Ležeći na leđima, podignite kolena, spojite stopala i lagano otpustite kolena u stranu. Da biste se opustili i vežbu izveli pravilno, ispod svakog kolena možete stavite umotano ćebe ili jastuk. Dišite duboko, do dna stomaka, pa izdahnite.

položaj leptira joga za spavanje
Shutterstock 

3. Matsyasana - poza Ribe

Ležeći na leđima, stavite ruke ispod zadnjice (kao na fotografiji). Cilj je da nežno podignete gornji deo tela i otvorite grudi što je više moguće. Možete držati glavu ili nežno spustiti prema tlu. Duboko udahnite pet do deset puta, a zatim lagano izvucite ruke ispod sebe. Lezite i uživajte!

položaj ribe joga za spavanje
Shutterstock 

Izvor: Sensa