Ukoliko izbegavate slatkiše jer se plašite da ćete dobiti kilograme ili ste trenutno na dijeti, ne morate se odricati u potpunosti slatkiša. Važno je samo da mudro kombinujete namirnice i možete dobiti zdrav kolač sa manjim procentom kalorija, ali na ukusu mu neće faliti.

Donosimo vam recept za kolač sa bananom koji se topi u ustima, sprema se brzo i vrlo je jednostavan. Mogu ga praviti i početnicii u kuhinji, a posebno će vam prijati kombinacija jogurta i banane. Umesto šećera koristimo med, a belo brašno menjamo integralnim!

Sastojci:

  • 1 šolja integralnog pšeničnog brašna
  • 1 jaje
  • 100g grčkog jogurta
  • 1/4 kašičice ekstrakta vanile
  • 1 kašika biljnog ulja
  • 2 kašike meda
  • 2 banane
  • 1/4 kašičice sode bikarbone
  • 1/4 kašičice mlevenog cimeta
  • 1/4 kašičice soli

Za fil:

  • 100g krem sira sa smanjenom masnoćom
  • 50g grčkog jogurta
  • 1/4 kašičice ekstrakta vanile
  • 1 kašika meda

Priprema:

Stavite rernu da se zagreje na 180 stepeni. Pleh obložite papirom za pečenje. U blender stavite banane, 100g grčkog jogurta, med, 1/4 kašičice ekstrakta vanile, ulje i jaje. Miksajte dok ne dobijete jedinstvenu smesu, oko 1 minut. U velikoj posudi umutite brašno, cimet, sodu bikarbonu i so. Ostavite na stranu. Sipajte izmešane mokre sastojke u suve sastojke. Dobro umutiti dok se ne sjedini. Sipajte testo u pleh i pecite 25-30 minuta ili dok umetnuta čačkalica ne izađe čista. Ostavite da se ohladi.

Napravite fil od 100g krem sira, 50 g grčkog jogurta, 1/4 kašičice ekstrakta vanile i 1 kašikom meda. Sve sastojke umutite mikserom, pa nanesite na ispečen i ohlađen kolač. Isecite kolač na kocke i uživajte.

U jednom srednjem parčetu ove torte ima oko 190 kalorija.

Izvor: Sensa