Ne ustručavajte se da zasladite obrok ili napitak ovim slatkim alternativama:

MED

Ovaj prirodni zaslađivač koji proizvode pčele koristeći cvetni nektar, u upotrebi je već vekovima. Nećete pogrešiti ukoliko se odlučite za sirovi med koji je poznat po svojim višestrukim zdravstvenim koristima, uključujući gvožđe, cink, kalijum, kalcijum, vitamin B6, fiboflavin i niacin. Takođe, med podstiče razvoj zdravih bakterija u probavnom traktu.

Crne rafaelito bombice: ukusan dezert bez šećera (PRESNO + RECEPT)

STEVIJA

Stevija se koristi više od hiljadu godina u Južnoj Americi,kao zaslađivač u prahu dobijen izdvajanjem iz biljke. Interesantno je da ima ukus baš kao beli šećer. Stevija je doživela veliku popularnost u alternativnoj ishrani zbog činjenice da je 30 puta slađa od šećera, ne sadrži kalorije, uglene hidrate i ne podiže nivo šećera u krvi. Istraživanja su pokazala da stevia ublažava izvesne zdravstvene probleme kao što je visoki krvni pritisak a takođe se otkrilo da ima antiupalno dejstvo.

KOKOSOV ŠEĆER

Kokosov nusprodukt koji je dobio na popularnosti je kokosov šećer dobijen toplotnom obradom biljnog soka iz cvetnih pupoljaka kokosove palme. Proces obrade traje dok tečnost ne ispari. Kokosov šećer se upotrebljava u različitim oblicima - u tečnom i čvrstom stanju, mada se najčešće koristi u vidu granula, što je vizuelno najpribližnije običnom šećeru. Kokosov šećer sadrži mnoga hranljiva svojstva uključujući gvožđe, cink, kalcijum i kalijum.

Toksična hrana protiv lepote kože i zdravlja: evo šta se dešava u telu ako redovno jedemo šećer

MELASA

Takođe poznata kao crna melasa, gusti tamni sirup je nusproizvod šećerne trske koja se koristi za proizvodnju rafinisanog šećera.

Melasa ima višenamensku funkciju pa tako može da se koristi za pravljenje kolača, torti ali i za čatni i druge sosove. Prema istraživanjima, melasa pomaže oslobađanju od menstrualnih bolova, gojaznosti, dijabetesa, i sprečava pojavu akni. Koristite crnu melasu, radije nego običnu jer se crna dobija tek iz trećeg vrenja šećernog sirupa. Melasa obezbeđuje neophodne količine kalcijuma i gvožđa.

VOĆNI ŠEĆER

Prepuno vitaminima, mineralima i vlaknima, voće je prava alternativa za rafinisani šećer i preporučuje se da se konzumira pet puta dnevno.

Voćni šećer u vidu zaslađivača podseća na klasičan rafinisani šećer ali je mnogo slađi. Iako sadrži iste količine kalorija kao i običan šećer, voćni šećer ima nizak glikemijski indeks te stoga ne izaziva veliki skok nivoa šećera u telu.

Prevela i prilagodila: Lena Sudar

Izvor: Lovesensa