Cerealije predstavljaju značajnu prehrambenu stavku savremenog života i ishrane. Najzdravije je jesti ih u njihovom integralnom obliku.
Iz knjige Valtera Pedrotija "Cerealije - svojstva, primena i delovanje" izdvajamo recept za lagani puding od ovsenih pahuljica.
Sastojci:
- 100 g ovsenih pahuljica
- 1 l jabukovog soka, 3 jabuke
- 2 kašike suvog grožđa
- 2 kašike meda ili slada
- cimet u prahu
- integralne prezle, pinjoli (po želji)
- maslinovo ulje, so
Priprema:
Kuvajte pahuljice u jabukovom soku na veoma tihoj vatri desetak minuta i kad ih skinete s vatre, dodajte med ili slad, jabuke oljuštene i isečene na kriške, suvo grožđe prethodno oprano i namočeno u mlakoj vodi, malo cimeta i soli.
Sve to naspite u podmazan i prezlom posut pleh, po želji ukrasite pinjolima i pecite u rerni na 180 stepeni oko pola sata.
Izvor: Lovesensa