Isključiva namena antibiotika jeste eliminisanje bakterija, koje dovode do određene bolesti organizma. Međutim, upotreba antibiotika, iako ima svoje pozitivne strane, dovodi do slabljenja imunog sisitema i uništavanja "dobrih" bakterija koje se nalaze u našem organizmu i od suštinske važnosti su za naše zdravlje.

Toksična hrana protiv lepote kože i zdravlja: evo šta se dešava u telu ako redovno jedemo šećer

Antibiotici ne uništavaju samo patogene bakterije već i prethodno spomenute "dobre" bakterije (koje pomažu varenju hrane, stvaranju neurotrasmitera, sintetizuju vitamine itd.) te je stoga potrebno da što pre povratite i oporavite organizam, naročito ukoliko ste koristili antibiotike širokog spektra. Čišćenje organizma podrazumevaće svakodnevni trud ali ćete na taj način uspeti da održite ravnotežu između bakterija i gljivica, tačnije - kandide - koja može mnogo da naškodi vašem zdravlju.

5 zdravih zamena za šećer: zasladite dan i sačuvajte zdravlje

Kao i svi lekovi, tako se i antibiotici obrađuju u jetri kako bismo ih nakon toga eliminisali. Postoji nekoliko načina da povratite imunitet i očistite telo nakon uzimanja antibiotika:

1. Jedan od najboljih načina da započnete proces čišćenja organizma jeste konzumiranje hrane koja je bogata antioksidansima. Misli se pre svega na voće i povrće (pasulj, brokoli, paprika, borovnice itd.). Hrana bogata antioksidansima će eliminisati i ukloniti ostatke antibiotika iz ćelija i krvi i poboljšaće vaš imuni sistem. Sirovo povrće i voće bi trebalo da čine najveći procenat vaše ishrane kako bi se uspostavila ponovna ravnoteža u vašem organizmu.

2. Nakon uzimanja antibiotika bilo bi dobro da uključite suplemetne vitamina C. Preporučena doza vitamina C je 500 mg dnevno. Nema potrebe da uzimate više od preporučene doze jer će organizam sam izbaciti višak.

3. Izbacite iz ishrane obrađeni šećer, prerađenu hranu, skrob, veštačke boje i ukuse kao i konzervanse jer predstavlja dobru bazu za nastanak i razvijanje kadndide. Trebalo bi izbegavati i pojedino voće koje ima visok procenat šećera u sebi. Potražite zdrave alternative da se zasladite tokom perioda čišćenja organizma.

4. Poslušajte savet i unosite bar dva litra vode dnevno. Unosom vode očistićete jetru i bubrege ali ćete takođe poboljšati metabolizam.

5. Tokom, i nakon upotrebe antibiotika uključite probiotske supelemente. Izaberite kvalitetne i proverene probiotike jer stomačna kiselina eliminiše većinu probiotika. Takođe, nakon završetka upotrebe antibiotika, možete konzumirati domaće fermentisane proizvode (jogurt, kefir itd.) koji će obnoviti vašu crevnu floru.

Izvor: Lovesensa