Kako pravilno piti vodu kako bismo ubrzali metabolizam? Koliko mi je voide dnevno potrebno? Kada je najbolje piti vodu? Čuli smo priče da većina ljudi unosi manje vode nego što je potrebno organizmu, ali pojavljuju se dileme kako ne preterati pri unosu vode, kao i kada je najbolje piti - pre ili psole jela.

Odgovor na ovo pitanje daje nam nutricionista-dijetetičar Aleksandra Sedlarević iz nutricionističkog studija "Aleavita":

"Voda je od ključnog značaja za metabolizam. Učestvuje u svim telesnim procesima, omogućava varenje, transport i rastvaranje hrane u ćelijama kao i njihovo čišćenje od otpada. Nivo hidratacije i starenje kože su direktno povezani: što manje tečnosti unosimo to brže starimo. Optimalan dnevni unos treba da bude 1,5-2l, tokom fizicke aktivnosti, znojenja treba povećati količnu tečnosti. U toku dana vodu pijemo uvek između obroka, nekada nam može pomoći i da smanjimo apetit. Kada pomisliš da si ponovo gladan voda, čaj, ceđeni sok uvek biraj kao prvu opciju."

Osim sa slabom hidratacijom, mnoge žene se suočavaju sa viškom tečnosti u telu. Ovaj problem uzrokuje dodatne kilograme, osećaj teškoće i tromosti, stvara celulit i nepovoljno utiče na rad bubrega. Ukoliko želite da se na prirodan način oslobodite viška tečnosti iz organiznma, nutricionista Aleksandra preporučuje sledeće čajeve:

"Za one koje zadržavaju višak tećnosti u telu uvek dobar izbor su čaj od rastavića, kukuruzna svila, čaj od peršuna, čaj od korena maslačka, zeleni čaj. Ako patite od niskog pritiska, ne unosite ove čajeve, nekada dodatno spuste krvni pritisak."

Rastavić je izuzetno značajna biljka u procesu mršavljenja jer izuzetno stimulativno deluje na izbacivanje viška tečnosti iz tela. U narodnoij medicini naziva se i preslica. Sjajno deluje na rad bubrega, ali ima i povoljan efekat na zdravlje zglobova, kostiju, krvi i često se preporučuje kod bolnih menstrualnih ciklusa. Može povoljno delovati i na eliminaciju peska iz bubrega.

Priprema čaja od rastavića: Zagrejte litar vode do ključanja. Zatim dodajte 5 kašika biljnog čaja rastavića, poklopiti i ostaviti da odstoji 15-20 minuta. Nakon toga čaj procediti. Konzumirati po šolju pre svakog obroka, odnosno popiti ceo čaj do kraja dana. Na ovaj način možete konzumirati čaj od rastavića 21 dan.

Izvor: Sensa