Musaka, lazanja, složenac ili gratinirane tikvice sa sirom. Kako god da ih nazivate, recept je izuzetno jednostavan i lagan, a u zavisnosti od toga da li koristite manje ili više masne sireve, jelo može biti i manje ili više kalorično.

Savršen veganski ručak iz rerne: evo kako se prave pljeskavice od koprive (VEGANSKI RECEPT)

Sastojci:

  • 1 kg tikvica
  • 500 g sira
  • par kašika prezle
  • iseckani sveži ili suvi bosiljak
  • par kašika ulja (maslinovog ili nekog drugog)
  • so i biber

Napomena:

Koji sir da koristite? Ja sam koristila domaći somborski sir iz Stapara, koji jeste punomasan ali se zato jako lepo topi. Možete koristiti trapist ili mladi sir u kriškama ili "sremski" sitni sir. Možete koristiti kravlji, ovčiji ili koziji ili ih pomešati sve zajedno. Koji god sir da imate pri ruci ili da ga volite možete iskoristiti. Ako je sir masniji, jelo će biti mekše i sočnije (i naravno masnije i kaloričnije). Ako je sir posniji, kada se istopi više će se razvlačiti. Sve je stvar vašeg izbora.

Šolja ovog napitka dnevno topi masne naslage i leči upale u telu: evo zašto treba da pijete čaj od peršuna (RECEPT)

Priprema:

Tikvice isecite uzduž na tanku parčad. Posolite ih i ostavite da se ocede.

Vatrostalnu činiju premažite sa vrlo malo ulja i pospite prezlom (hlebnim mrvicama).

Slažite red tikvica, preko tikvica izmrvite sir, pospite prezlom, bosiljkom i biberom. Stavite još jedan red tikvica, prezle, sira, bosiljka i tako dok ne potrošite sve sastojke.

Na kraju sve prelijte sa malo ulja i pospite sirom. Pecite u rerni zagrejanoj na 220°C oko 20 minuta ili dok se ne uhvati rumena korica.

Tikvice sa sirom su podjednako dobre i vruće, kao i kada se ohlade.

Izvor: Kuvarancije