Upalni procesi u organizmu mogu biti uzrokovani raznim oboljenjima, infekcijama, metaboličkim poremećajima i promenama imuniteta. Glavni uzroci upala su česta izloženost stresu, nezdrava ishrana i nedostatak aktivnosti.

Studije pokazuju da hrana ima veliki uticaj na prevenciju upalnih procesa u organizmu, a ove 4 namirnice su neke od najzdravijih.

Hranljiva salata od kinoe, špargle, slatkog krompira i avokada

Evo koja hrana smanjuje rizik od upalnih procesa

1. Bobičasto voće

Bobičasto voće je prepuno vlakana, vitamina i minerala. U njih spadaju:

  • jagode
  • borovnice
  • maline
  • kupine

Bobice sadrže antioksidanse koji se nazivaju antocijanini. Ova jedinjenja imaju antiinflamatorne efekte koji mogu smanjiti rizik od upalnih procesa.

2. Brokoli

Brokoli je izuzetno hranljiva namirnica.

To je kupusasto povrće, zajedno sa karfiolom, prokeljom i keljem .

Istraživanja su pokazala da je konzumiranje ovog povrća povezano sa smanjenim rizikom od srčanih oboljenja.

Ovo može biti povezano sa antiinflamatornim dejstvom antioksidanata.

Brokuli je bogata sulforafanom, antioksidantom koji se bori protiv upale i smanjujue nivo citokina koji pokreću upalu.

3. Avokado

Avokado je možda jedna od retkih supernamirnica. Sadrži kalijum, magnezijum, vlakna i mono-nezasićene masti zdrave za srce.

Takođe sadrže karotenoide i tokoferole koji su povezani sa smanjenim rizikom od upala.

Recept za gvakamole: kremasti namaz od avokada s korijanderom (VEGAN)

4. Grožđe

Sadrži antocijanine, koji smanjuju upale. Ovo voće može smanjiti rizik od bolesti srca, dijabetesa, gojaznosti, Alzheimerove bolest ...

Grožđe je takođe jedan od najboljih izvora resveratrola , još jednog jedinjenja koje ima mnoge zdravstvene koristi.

Za zdrav život najvažnije je imati izbalansiranu ishranu sa svežim organskim namirnicama poput voća i povrća.

Izvor: Lovesensa