Koliko puta ste ustali ujutru i bili zadovoljni svojim izgledom, ali onda se u toku dana slika promenila? Kako je vreme odmicalo vaš stomak više nije bio ravan. To ne znači da treba napornije da radite trbušnjake, već da povedete računa o ishrani.Određene namirnice izazivaju nadimanje, ako i industrijska i brza hrana, dok određene namirnice povoljno deluju na digestivni trakt i pospešuju izlučivanje viška tečnosti. Evo koje su to namirnice:

1. Jogurt

Ovaj mlečni proizvod sadrži prirodne probiotike koji nastaju procesom fermentacije, a koji su veoma važni za održavanje crevne flore. Dobre bakterije jačaju imunitet organizma, olakšavaju varenje i podstiču probavu. Sadrži i značajne količine kalijuma, fosfora, riboflavina, joda, cinka i vitamina B5.

2. Zeleni čaj

ova biljka je veoma delotvorna za izbacivanje viška tečnosti, što smanjuje nadimanje u stomaku usled zadržavanja viška vode. Osim toga, zeleni čaj ubrzava metabolizam, pa je samim tim pomoć prilikom mršavljenja. Osim toga, sadrži antioksidante, povoljno deluje na kardiovaskularni sistem, lakšava varenje, a zahvaljujući kofeinu postiče koncentraciju.

3. Đumbir

Ovaj koren je vekovima korišćen kao delotvorno sredstvo koje olakšava varenje, naročito proteina. Pospešuje izbacivanje vode iz tela, deluje antiinflamatorno, a ima i antioksidantna svojstva. Pomaže kod mučnine.  

4. Celer

Ovo korenasto povrće sadrži mnogo vode, preko 90 odsto, kalcijuma i kalijuma koji je važan za izbacivanje tečnosti, kao i dijetalna vlakna, koja potpomažu probavu i drže nas sitim. Celer je dobar za izbacivanje toksina, a u tu svrhu najčešće se koristi njegov zeleni deo, tj. stabljike.

Koje još 4 namirnice sprečavaju nadimanje, pogledajte u videu ispod:

Namirnice za ravan stomak TikTok/smothie.healthy

 Izvor: Sensa