Poslednjih godina veoma je aktuelna tema nedostatka hranljivih materija u hrani koju jedemo. Manjak vitamina i minerala posledica je načina obrade zemljišta, tj.industrijske poljoprivrede. Prema nekim istraživanjima, u Americi oko 45 odsto stanovništa ne dobija neophodnu dnevnu dozu magnezijuma iz hrane, a znamo da je ovaj mineral ključan u više od 600 procesa koji se odvijaju u organizmu, od razvoja kostiju preko varenja do zdravog srca i kvalitetnog sna. To samo znači da čak iako jedemo raznovrsnu hranu i u teoriji nutritvno bogatu, ona ipak neće zadovoljiti sve potrebe našeg tela

Zbog čega se to dešava?

U zemljištu prirodno živi na milijarde mikroorganizama. Korenje biljaka ih snabdeva šećerima, a oni zauzvrat pomažu biljkama da apsorbuju hranljive materije iz tla. Tako da ceo život na Zemlji zavisi od ovog odnosa. A savremene poljoprivredne prakse mogu to poremetiti, tj. uništiti sposobnost zemljišta da obezbedi ishranu biljci. Posledica toga je da farme proizvode hranu koja nije toliko bogata hranljivim materijama koliko bi mogla biti, a to opet utiče na zdravlje ljudi. Prema nekim istraživanjima koncentracija hranljivih materija u biljnoj hrani 50 odsto je manja nego pre 50 godina!

Šta je rešenje?

Prelazak na regenerativnu poljoprivredu, tj. vrstu poljoprivrede koja nastoji da poboljša zdravlje tla, a samim tim smanjuje uticaj na klimatske promene. Koristi metode kao što su: sadnja biljaka koje će upravljati erozijom, plodnošću i kvalitetom tla, kruženjem vode, smanjenjem populacije korova i štetočina... zatim pravilan raspored sadnje i smanjena obrada zemljišta kako bi zajednice mikrorganizama u tlu ostale netaknute.

Šta mi možemo da uradimo?

Globalni prelazak na regenerativnu poljoprivredu zahteva godine prilagođavanja, a za to vreme, razmislite da, ako imate uslove, počnete sami da gajite povrće (šargarepu, luk, zelenu salatu, kupus, rotkvice, paradajz, krompir...), da kupujete više organsku hranu i da se u konsultaciji s lekarom opredelite za određene suplemente koji će vaše telo snabdeti neophodnim nutrijentima kojih nažalost više nema u hrani.

Izvor: Sensa