Priroda nam je podarila brojne lekove u vidu biljkaka od kojih možemo praviti hranu, napitke, tinkture i meleme. Jedna od vodećihna spisku prirodnih lekova jeste biljka kantarion koja ima široku upotrebu u narodnojmedicini, a vekovima se koristi za tretiranje raznih stanja i oboljenja.

Kantarion se može vrlo lako pronaći na našem podneblju, a raste u šumama i livadama, zapuštenim predelima i pored puteva. Koriste se samo nadzemni delovi biljaka, obično stabljike i latice ove biljke, cvetovi se koriste vrlo retko.

Ova biljka, ako se pravilno koristi, može postati ne samo odlična prevencija, već i terapeutsko sredstvo koje će pomoći u ublažavanju mnogih oboljenja. Kantarion ima bogat sastav korisnih supstanci - sadrži fitoncide, flavonoide i esencijalna ulja, što određuje njegova baktericidna svojstva. On je odličlno prirodno sredstvo za uništavanje patogenihmikroorganizama. Kantarion je značajno bogat vitaminima i mineralima koji su potrebni našem organizmu.

Evo kod kojih se stanja i oboljenja najčešće koristi kantarion:

  • Smanjuje oticanje i modrice
  • Sredstvo za ublažavanje bolova - ublažava bolove u mišićima, zubobolju i bolove u leđima
  • Ima pozitivno dejstvo na bubrege i bešiku
  • Kantarion je efikasno pomoćno sredstvo i protiv dijareje i virusnih infekcija
  • Mnoge žene ga koriste za ublažavanje simptoma tokom menopauze i postmenopauze.
  • Sposobnosti kantariona za zarastanje rana čine ga idealnim za pribor prve pomoći, naročito se koristi za opekotine, ispucalu kožu, promrzline, ubode insekata i opekotine od Sunca.
  • Sastav kantariona sadrži veoma važnu supstancu hipericin za koga je dokazano da umiruje i pomaže kod nesanice. Hipericin sprečava ponovno preuzimanje hormona serotonina, a utiče i na metabolizam melanina. Ovi hormoni regulišu našu mentalnu aktivnost.

Kako se upotrebljava kantarion:

1. Čaj

Jedna kašičica suve mlevene biljke kantariona skuva se sa čašom ključale vode. Ostavite čaj da odstoji 30 minuta, a zatim procedite i odmah popijte. Važno je piti samo sveže pripremljen čaj.

2. Infuzija kantariona

Kantarion se često koristi u lečenju grlobolje i u stomatologiji. Infuzija se koristi u obliku ispiranja za upale desni i sluzokože usne duplje. Da biste pripremili takvu infuziju, potrebno je da 1 kašiku biljaka prelijete čašom ključale vode, ostavite pola sata i procedite. Zatim sa tečnošću isperite usnu duplju.

3. Tinktura

4 kašike suve biljke kantariona, prelijte sa 100 mililitara alkohola za piće. Zatvorite čvrstim poklopcem i ostavite posudu sa tinkturom na tamnom mestu da odstoji 10 dana. Zatim procedite tinkturu. Uzimajte po 5 kapi 3 puta dnevno.

4. Ulje kantariona

Za problematičnu kožu lica pogodna je uljna tinktura kantariona. Za ovaj recept koriste se cvetovi biljke. 3 kašike cvetova kantariona prelijte sa 20 grama bilo kog biljnog ulja. Čuvati na tamnom mestu u dobro zatvorenoj posudi 2 nedelje. Dobijeno ulje korisno je za tretiranje kože sklone sušenju ili aknama.

Napomena: Kantarion nije zamena za lekove koje vam je prepisao lekar. Pre upotrbe prirodnih lekova neophodno je konsultovati se sa svojim lekqarom.

Izvor: Sensa