Naše dvorište ili bašta predstavlja raznovrsnu apoteku prirodnihlekova koji pomažu kod mnogih tegoba, piše Lovesensa. Predstavljamo vam jednu divlju biljku koja se u starom Egiptu koristila za sprečavanje i lečenje srčanihbolesti, zatajenja srca i moždanog udara, a danas je nepravedno zapostavljena u svetu alternativne medicine.

Tušt je jestiva divlja biljka koja raste u raznim krajevima sveta, kao i u mnogim dvorištima i poljima u našoj zemlji. Sadrži veliku količinu alfa-linoleinske kiseline (koja je preteča omega-3 masne kiseline), kao i značajnu dozu vitamina A.

Tušt takođe sadrži CoQ10, glutation, dopamin i melatonin, jedinjenja koja regulišu ciklus spavanja i smanjuju rizik od pojave i razvoja karcinoma.

Ova biljka je odlična za jačanje imuniteta, poboljšanje vida, povećanje kognitivnih sposobnosti i jačanje kardiovaskularnog sistema. Takođe, korisna je kao pomoć pri prevenciji i lečenju bipolarnog poremećaja, hiperaktivnosti, depresije, autizma i Alchajmerovebolesti.

Tušt je bogat izvor vitamina C, kompleksa vitamina B i minerala poput kalcijuma, magnezijuma, gvožđa i mangana.

Sadrži alkaloid betalin, koji ima antimutogena svojstva koja pomažu u prevenciji ili usporavanju rasta tumora u telu.

Ova divlja biljka ima i moćna protivupalnasvojstva i idealan je lek za osobe sa autoimunim poremećajima kao što su fibromijalgija, reumatoidni artritis, sindrom hroničnog umora, sindrom nervoznih creva i lupus.

U ishrani se koristi nadzemni deo biljke, a listovi tušta su blago kiselo- slanog ukusa, sa veoma izraženom aromom. Ova biljka je odlična za salate i smutije, a može se dodavati i raznim kuvanim jelima ili se spremiti na sličan način kao što se priprema spanać.

Napomena: Pre upotrebe ove biljke kao leka konsultujte se sa stručnim licem!

Izvor: Lovesensa