Oleoterapija je lokalna primena prirodnih ulja u lečenju raznih tegoba i bolesti. Ulja sadrže nezasićene masne kiseline, vitamine i značajne sastojke koji deluju blagotvorno, piše Lepa & srećna. Jedna od metoda lečenja je mućkanje ulja u ustima, čime se odstranjuju otrovne materije iz tela. Ulje ne treba gutati, već ispljunuti i usta dobro isprati mlakom vodom.

– Terapija se sprovodi ujutru, natašte, tako što se uzme supena kašika ulja, koje se zatim polako mućka u ustima 15-20 minuta. Nagon za gutanjem sprečićete ako nakratko prestanete s mućkanjem i udahnete vazduh kroz nos. Usled lučenja pljuvačke sadržaj u usnoj duplji se povećava, pa zato ispljunite višak i nastavite postupak. Na kraju sve obavezno ispljunite. Za vreme mućkanja ulja u ustima sva krv iz organizma protekne kroz pljuvačne žlezde i na taj način se organizam oslobađa toksina koji iz krvi prelaze u ulje – kaže Milka Raičević, dijetetičar i nutricionista iz Doma zdravlja Palilula.

Najbolje je ekstradevičanskomaslinovoulje koje se dobija prvim hladnim ceđenjem kvalitetnih, neoštećenih maslina i ima specifičan miris. Bogato je vitaminima i prirodnim antioksidansima. Sprečava proces oksidacije, „kriv” za preranu smrt ćelija i odlaže starenje. Kako ima i protivupalna svojstva, smanjuje rizik od raka. Sadrži oleinsku i linolensku kiselinu, koje čiste krv i snižavaju krvni pritisak. Koristi se i kao prirodno sredstvo za čišćenje organizma, pomaže kod probavnih tegoba, kolitisa i zatvora i ublažava bol u mišićima.

– Protiv čira na želucu i gastritisa uzmite po kašiku ekstradevičanskog maslinovog ulja svakoga jutra bar 40 dana. Maslinovo ulje, limun i peršun leče infekciju bešike i mokraćnih kanala. Pomešajte po kašiku domaćeg maslinovog ulja, limunovog soka i svežih listića peršuna i pijte svakog jutra natašte 15-30 dana – savetuje naša sagovornica.

Bundevino za mušku plodnost

Izvanrednog ukusa i boje, ovo ulje je bogato nezasićenim masnim kiselinama omega 6 i 9, kao i vitaminom E i karotenoidima koji imaju jako antioksidantno dejstvo. Pošto mu je tačka dimljenja 160°C, koristi se samo hladno. Savršeno je za sve vrste salata.

PageBreak

Olioterapija sprečava viruse, infekcije i gljivice

Služi za prelivanje mnogih vrsta sireva, ribe, pirinča i odličan je za marinade i soseve. Reguliše rad prostate, leči infekciju mokraćnih kanala, poboljšava kvalitet i kvantitet spermatozoida. pospešuje rad bubrega, a radi velikog sadržaja vlakana, odlično je kod problema sa želucem i crevima.

Čudesno ulje crnog kima

Ako bismo među najmoćnijim lekovima sveta morali izabrati najdelotvorniji, ta čast bi pripala ulju crnog kima, jedne od najlekovitijih biljaka na svetu. Njegovi glavni sastojci su: belančevine, vitamini B1, B2, B3, folna kiselina, kalcijum, gvožđe, bakar, cink, fosfor, alfa linoleinska kiselina, omega 3 i omega 6 masne kiseline. Ispitanici su nakon pet meseci uzimanja po pola kašike ovog ulja dnevno, smanjili nivo štetnog LDL holesterola sa 12,7 na 8,5 i povisili nivo dobrog HDL holesterola sa 41,7 na 83,42.

– To je prirodan antihistaminik i jedan od najpopularnijih prirodnih lekova protiv alergije. Izuzetan je u lečenju astme, velikog kašlja, bronhitisa i upale grla. uništava viruse, bakterije, gljivice i parazite. Koristi se i u tretiranju multiple skleroze, Kronove bolesti, dijabetesa, dermatitisa i psorijaze, artritisa i reume, hipotireoidizma, sistemskog lupusa i skleroderme – kaže naša sagovornica.

Crni kim je prirodni antibiotik koji nema štetne nuspojave, sjajan protiv gljivica, parazita i ešerihije koli, pa se primenjuje u lečenju urinarnihinfekcija, kao i protiv kandide.

Izvor: Lepa & Srećna