Kada želite nešto nežno i penušavo - napravite krem brule. Jedan od omiljenih slatkiša na svetu lako i brzo možete sami napraviti u svojoj kuhinji. Pustite muziku, otvorite čuli pripremite poslasticu kojoj niko ne može da odoli. U hladnim zimskim danima prepustite se zadovoljstvima, udovoljite svom biću i uživajte u omiljenim ukusima. Evo recepta za savršen domaći krem brule (CREME BRULEE):

Sastojci:

  • 500 ml mlečne slatke pavlake
  • prstohvat soli
  • 5 žumanaca
  • 80 g šećera
  • 1,5 kašičica arome vanile
  • 2–3 kašike šećera

Priprema:

Uključite rernu da se greje na 160 °C. Pripremite pleh u koji ćete moći da smestite četiri vatrostalne činije. Stavite vodu u šerpu da se greje na šporetu do ključanja. U posudu sipajte žumanaca, dodajte im šećer, prstohvat soli i aromu vanile. Dobro izmešajte žicom za mućenje. U drugoj šerpici zagrejte slatku pavlaku skoro do ključanja. Nemojte da proključa. Vrelu slatku pavlaku sipajte u smesu sa žumancima, malo pomalo, uz mešanje žicom za mućenje nakon svakog dodavanja. Važno je da pavlaku sipate u porcijama i da uvek mešate da se žumanca ne zgrušaju.

Ovu smesu podelite u četiri vatrostalne posudice, a posudice rasporedite u pripremljeni pleh. Oko posudica pažljivo u pleh sipajte vrelu vodu. Sve zajedno pažljivo prenesite u zagrejanu rernu. Kuvajte (pecite) oko 35 minuta, dok ne primetite da se površina stegla, a centar je i dalje mrduljav. Izvadite iz rerne, pa pažljivo, jer je još uvek vrelo, izvadite i posudice iz vrele vode. Ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi, pa prebacite u frižider i hladite bar 4 sata.

Neposredno pre služenja pospite sa malo šećera, pa taj šećer istopite brenerom. Ostavite nekoliko sekundi da se istopljeni šećer stvrdne, pa služite...

Recept: Milkica Crevar, www.mimiskingdom.com, IG@mimiskingdom

Izvor: Sensa