Slatkiš pod nazivom "Mishti doi" jedna je od omiljenih poslastica u Indiji, a pravi se od mleka i šećera. Podseća na slatki jogurt, a toliko je kremast da retko ko može da mu odoli. Tajna je u jednom izuzetnom jednostavnom sastojku - u vurdi.

Poslasticu možete jeti samostalno kao puding za užinu, ali je možete mazati i na hleb i koristiti upripremi kolača i torti. Oduševiće sigurno svakog u vašem domu, a naročito ga vole deca. Postoje razne varijante recepata za ovaj slatkiš, a mi vam donosimo najjednostavniju.

Sastojci:

  • 450g šolje vurde
  • 400 šolje mleka
  • 200 g šećera

Priprema:

Vurdu umotajte u gazu i stavite nad jednom šerpom kako bi se tečnost iz sira procedila. Ostavite da tako odstoji sat vremena. U šerpu stavite mleko da se greje i kuvajte ga do ključanja. U drugoj posudi na blagoj vatri karamelizujte šećer uz stalno mešanje, sve dok se šećer potpuno ne rastopi i ne dobijete gustu karamel smesu. U tu smesu sipajte vruće mleko pažljivo i nastavite stalno da mešate dok se ne sjedini. Kuvajte tako još par minuta, ali pazite da vam mleko ne pokipi. Ostavite mleko da se malo ohladi.

Vurdu koja je stajala u gazi umutite tako da dbojete jedinstveni krem sir. U krem vurdu sipajte toplo mleko sa šećerom i mešajte dok se ne napravi jedinstvena smesa. Sipajte u posudu, prekrijte pokloipem ili folijom i ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi oko 8 sati. Uživajte u ukusu!

Izvor: Sensa