Epifiza ili pinealna žlezda nalazi se u samom središtu mozga, zatvorena debelim slojevima sive mase. Ova mala, ali izuzetno važna žlezda zadužena je za lučenje hormona melatonina koji utiče na naše spavanje i budnost, a samim tim i na funklcionisanje celog organizma. Melatonin se najčešće luči noću, pa pinealna žlezda reaguje na svetlost, a ima i slične ćelije kao oko. Zbog toga je energetičari nazivaju i treće oko.

Pinealna žlezda luči melatonin tokom noći kako bi se naše telo odmorilo, na taj način ga uvodi u pubertet, podstiče rast kod dece i pokreće polni nagon za razmnožavanje. Osim što je povezana sa svim našim čulima, utiče na razvoj i funkcionisanje celog organizma, epifiza je povezana i sa duhovnim iskustvima.

Poznato je da je nazivaju vrata ili kapija naše duše, jer reaguje na duhovne nadražaje i simbolizuje centar našeg unutrašnjeg bića. Kada se krstimo, prste prvo stavljamo na čelo, odnosno počinjemo od "vrata naše duše". Takođe, veruje se da je u njoj skrivena naša intuicija i odnos sa duhovnim aspektom života.

Usled zagađenja, raznih zračenja iz uređaja, hemikalija u hrani i vodi i drugih toksina, pinealna žlezda može biti ugrožena i zbog toga je važno da zanemarimo njeno zdravlje. Postoje razni prirodni način za stimulisanje epifize i njeno očuivanje, a najvažnije je da redovno spavate i imate kvalitetan san.

Preporučuje se konzumiranje ulja divljeg origana u jelima, kao i aromaterapija sa uljem nima. Takože, važnpo je konzumirati namirnice koje su bogate antioksidansima, a jedna od njih je čist kako ili crna čokolada sa visokim proventom kakaa. Hrana bogata hlorofilom, kao što su spirulina, mlada pšenica i plavo-zelene alge, odlično deluje na proves detoksikacije i na rad pinealne žlezde.

Od hrane koja može pozitivno delovati na detoksikaciju, preporučuje se konzumiranje korijandera, jabukovog sirćeta, goji bobica, banana, lubenice, belog luka, limunovog soka, konoplje... Važno je da imate redovan san, bavite se fizičkom aktivnošću i hranite se zdravim namirnicama, sa što više svežeg voća i povrća.

Izvor: Sensa