Iako većina pića sadrži šećer, dodatne zaslađivače i/ili druge aditive, postoji pregršt pića koja su izuzetno korisna za vaš mozak. Ovo su tri favorita američke neuronaučnice Kristen Willeumier.
1. Kokosova voda
Zamislite kokosovu vodu kao izvorno sportsko piće iz prirode. Napitak, koji se nalazi u plodu kokosa, sadrži elektrolite bez sintetičkog šećera, dodatnih boja i drugih dodataka koji se nalaze u komercijalnim sportskim pićima.
Pročitajte još:
Kokosova voda također sadrži antioksidanse poput vitamina C koji mogu pomoći u borbi protiv oksidativnog stresa. Prema istraživanju, ovo piće takođe može smanjiti šećer u krvi, krvni pritisak i nezdrav holesterol i trigliceride. Mislim da je ukus kokosove vode jako osvežavajuć i pruža vam bogat ukus bez šećera ili dodatnih zaslađivača.
2. Čaj
Stalno pijem čaj. Ne samo zato što volim ukus, već je i sam postupak pripremanja i konzumiranja čaja izuzetno opuštajući - verovatno zato je to vekovima bio ritual u delovima Azije. Moji omiljeni čajevi su organski zeleni čaj, nana i crni čaj od začina cimeta bez kofeina.
Čaj takođe ima neverovatne blagodati za vaš mozak. Pijte zeleni, crni i oolong čaj i možda ćete uspjeti sprečiti pad kognitivnih sposobnosti za čak 50 posto, pokazalo je nedavno istraživanje. Druge studije pokazale su da zeleni čaj može smanjiti razinu anksioznosti, poboljšati pamćenje, izoštriti pažnju i pojačati celokupni rad mozga i povezanost (sa celim organizmom).
Pijenje samo pola šolje zelenog čaja dnevno može smanjiti rizik od demencije i depresije, dok istovremeno smanjuje proizvodnju hormona stresa kortizola. Zapravo, ljudi koji redovno piju zeleni čaj mogu smanjiti depresiju za čak 21 posto, prema istraživanjima. Istraživači kažu da je to ekvivalent vežbanju od 2,5 sata nedeljno.
Neverovatne kognitivne prednosti čaja možete delomično pripisati epigalokatehin galatu (EGCG), antioksidansu koji se prvenstveno nalazi u zelenom čaju, ali i u crnom, belom i oolongu. EGCG pomaže u zaštiti ćelija od oksidativnog stresa dok se bori protiv upala, a dokazano je da proizvodi moždane valove povezane s opuštanjem i budnošću. Iz tih se razloga pokazalo da čaj, posebno zeleni, pomaže u prevenciji raznih stanja, uključujući rak, bolesti srca, dijabetes, gojaznost i neurodegenerativne poremećaje poput Alchajmereve bolesti.
Zeleni, crni, bijeli i oolong čaj također sadrže L-teanin, aminokiselinu koja pomaže opuštanju središnjeg živčanog sustava. I premda ne uključuju ni blizu količine kofeina koji se nalazi u kavi, ovi čajevi sadrže malu količinu kofeina, što pomaže povećati budnost i poboljšati naše raspoloženje.
Biljni čajevi također igraju zaštitnu ulogu u mozgu. Prema istraživanju, sposobni su za borbu protiv neurodegenerativnih poremećaja poput Alchajmerove bolest. Za optimalne zdravstvene beneficije izbegavajte dodavanje mleka, šećera ili umjetnih zaslađivača u čaj.
3. Zeleni sokovi
Volim zeleni sok i pijem svaki dan jedan, bez obzira na sve. Zeleni sok nastaje ceđenog celog, svežeg zelenog povrća kroz sokovnik. Bogat je izvor vitamina, minerala, antioksidansa, enzima i fitokemikalija, što ga čini hranjivim izborom napitka.
Zeleni sok je takođe prepun hlorofila, pigmenta koji biljkama daje zelenu boju, što pomaže u detoksikaciji i oksigenaciji krvi i smanjuje upalu.
Vaše telo takođe bolje apsorbira mikrohranjive sastojke u zelenom soku nego što to čini iz istog zelenog povrća pre nego što ode u sokovnik. To je zato što prešanje povrća u sok razgrađuje skrob, omogućujući da se hranjive materije lakše apsorbuju. Šta više, zeleni sok ne sadrži vlakna koja se mogu vezati za mikrohranjive sastojke i prouzročiti da prolaze kroz naš probavni trakt bez apsorpcije.
Zeleni sok nije zamena za jedenje zelenog povrća. Umesto toga, zamislite zeleni sok kao dobru opciju kada želite nešto aromatično, hidratantno i super zdravo.
Svakodnevno pijem gotovo pola litre zelenog soka, koji napravim kod kuće u svom sokovniku. Možete koristiti bilo koje zeleno povrće koje želite, uključujući kelj, celer, spanać, blitvu, rikolu, brokulu, pšeničnu travu, peršun, krastavac i kupus. Iako je moj sok prvenstveno povrće, dodaću porciju voća, koja može uključivati borovnice, maline, jagode, mango, ananas, breskve, kruške ili jabuke.
Još nekoliko saveta za sokove:
• Pazite da vaš sok sadrži više zelenog povrća nego voća, a da potonje sadrži više šećera i kalorija.
• Popijte sok u roku od trideset minuta nakon pripreme kako biste sprečili gubitak hranjivih sastojaka izloženošću kiseoniku.
• Operite sve proizvode pre rađenja soka i koristite samo organsko voće i povrće kako biste osigurali da zeleni sok ne sadrži pesticide i druge toksine.
• Menjajte vrstu voća i povrća koje upotrebljavate za optimalnu raznolikost mikronutrijenata.
• Uložite u sokovnik. Iako možete koristiti blender, on neće ukloniti vlakna ili pulpu, pa će vaši proizvodi biti samo pasirani, a ne isceđeni.
• Kada kupujete zeleni sok u kafiću, pripazite da pripremaju sveži sok za svaku narudžbu i da ne uključuju dodane šećere, zaslađivače ili druga sladila.
Izvor: Sensa.hr/mbg
ISPOVEST ŽENE KOJA SE RAZVELA POSLE 33 GODINE BRAKA: "Uselila sam se u garsonjeru sa jednim koferom, bila sam presrećna"
VELIKI HOROSKOP ZA NAREDNIH 6 MESECI - OD JUNA DO DECEMBRA: Ovan postiže cilj i uspeh, Lav ulazi u novu ljubavnu vezu!
KAKO DA NOSITE PANTALONE AKO IMATE PREKO 50: 6 najboljih saveta profi stilista - izgledaćete mlađe, vitkije i super šik
PSIHOLOŠKI TEST - DA LI MAČKA SA SLIKE SILAZI ILI SE PENJE UZ STEPENICE: Odgovor otkriva kakva ste ličnost zapravo!
TEST LIČNOSTI OD 15 SEKUNDI, IZABERITE KOJA BISTE ŽIVOTNIJA NAJPRE BILI: Otkriva ko ste zaista i kako vas drugi vide!