Borovnica je kraljica leta. Ova ljubičasta zdrava zavodnica sjajan je dodatak svim tortama i kolačima, a često se koristi i kao sos uz slana jela. U kombinaciji sa banama i ovsenim pahuljicama, borovnica dolazi do izražaja, ali kompletna kombinacija u ovom kolaču zaista čarobna.

Prava slast je što kolač spolj hrska, a iznutra je sočan sladak i mekan. Najbolje je da ga poslužite dok je još topao, a savršeno se tokom letnjih meseci slaže sa sladoledom od vanile.

Sastojci:

  • 400 g zreleih banana
  • smrznute ili sveže borovnice 200 g
  • med 2 kašike
  • ovsena kaša - 1 šolja (60 g)
  • orasi - 20 g
  • mleko/može i biljno - 200 ml
  • prašak za pecivo - 1/2 kašičice
  • cimet - 3/4 kašičice
  • 1 jaje
  • vanilin šećer - 1 kašičica
  • šećer u prahu (za dekoraciju) - 1 kašičica

Priprema:

Rernu zagrejte na 190C, a pleh u kojem ćete da pečete kolač obložite papirom za pečenje. Isecite banane na kolutiće i stavite ih u pripremljenu posudu. Dodajte 100 g borovnica, 1/4 kašičice cimeta, 1 kašiku meda i pokrijte folijom. Pecite 15 minuta, dok banane ne omekšaju. Zatim u činiji pomešajte ovsene pahuljice, polovinu oraha, prašak za pecivo i preostali cimet i izmešajte. U posebnoj činiji umutite med, mleko, jaje i vanilin šećer.

Izvadite banane sa borovnicama iz rerne, pospite mešavinom ovsenih pahuljica. Zatim ravnomerno sipajte mešavinu sa mlekom. Pospite preostalim borovnicama i orasima. Pecite kolač oko 30 minuta ili dok se odozgo ne stvori zlatnosmeđa kora. Za ukrašavanje pospite šećerom u prahu. Poslužite toplo. Tokom leta kočač možete služiti uz sladoled od vanile.

Izvor: Sensa